Освен от пандемията, Европа е заплашена от суша

В България, количеството валежи през тази стопанска година е с 50% по-малко, в сравнение с последните 60 години

контакти

Освен от пандемията, Европа е заплашена от суша. След най-топлата зима от десетилетия и пролет с малко валежи, много европейски държави са застрашени от водни кризи, посочва БНТ.

В Полша например, свещениците призоваха населението да се моли за валежи. Заради сухата пролет, в страната лумнаха много пожари. Правителството във Варшава обмисля разширяване на резервоарите и системите за напояване. Местни фермери вече предупредиха, че заради сушата цените на хляба и зеленчуците ще скочат.

В България, състоянието на зърнените култури в област Добрич е тревожно заради екстремното засушаване. За това алармират земеделските производители, предава БНР. Количеството на падналите валежи през тази стопанска година е с 50% по-малко, в сравнение с последните 60 години.

Най-тревожно е състоянието на пшеницата, като предвижданията са добивите да бъдат изключително ниски. По думите на проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт, причините за лошото състояние на зърнените култури са комплексни – екстремното засушаване, силните ветрове, както и големите температурни амплитуди. Надявам се в рамките на 7-8 дни да паднат дъждове, защото в противен случай добивите ще бъдат редуцирани значително, казва той.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук