Оригинали на Салвадор Дали и Джорджо де Кирико в галерия „Петко Чурчулиев“

контакти

След успеха на тази изложба в Латвия, Румъния, Словакия и Полша – оригинални творби на Салвадор Дали и Джорджо де Кирико, вдъхновени от библейски теми, ще бъдат показани в галерия „Петко Чурчулиев“ – Димитровград, съобщават оттам.

Изложбата включва 84 оригинални творби на двама от големите майстори на нашето време. Тя може да бъде разгледана от 25.01.2024 г до 31.03.2024 г.

Цена на билети: възрастни – 12 лв., учащи/пенсионери – 8 лв., групови посещения (10+ човека) – 4 лв./човек. На откриването входът е безплатен. То ще е от 17.30 часа на 25 януари, става ясно от обявеното събитие, като впоследствие откриването бе насрочено за час по-рано.

Изложбата предлага възможност да се насладим на оригинални литографии, скулптури, медали, сериграфии върху сребро и коприна и други оригинални творби, изпълнени върху различни медии на най-големите художници на нашата епоха – всички на религиозна тематика. Те ни показват как религията е играла важна роля в техния духовен живот и е намерила израз в създадените от тях шедьоври.

Организатор и партньор на изложбата е ХГ „П. Чурчулиев“, в сътрудничество с Art Expo S.I.A. (Латвия) и Collection Kesauri (Франция).

Проект, който си поставя за цел да привлече семейства, младежи, учащи и работещи в света на изкуството.

Изложбата е разделена на шест тематични раздела:

  1. Салвадор Дали – портфолио „Отче наш“.
  2. Салвадор Дали – медальони от серията „Дванадесетте племена на Израел“.
  3. Салвадор Дали – медальони от серията „Десетте божи заповеди“.
  4. Салвадор Дали – Медали от серията „Седемте дни на сътворението“.
  5. Други различни произведения на Салвадор Дали.
  6. Джорджо де Кирико – Цикъл „Апокалипсис на Свети Йоан“.

Първи раздел – Портфолиото на Салвадор Дали „Paternoster“

Първият раздел запознава посетителите с една от най-големите артистични страсти на Салвадор Дали: гравюрата, или по-точно литографията. Изключителна поредица от творби ни показва как Салвадор Дали интерпретира традиционната религиозна тематика по начин, който изразява както съвременната реалност, така и основните тайнства на католическата вяра.

Огънят на безспорния талант на Дали, някога горял безразсъдно, тук свети в огнището на християнската традиция. Портфолиото „Отче наш“ е съвкупност от религиозни сцени и други символи с лично значение за Дали, които той често повтаря в творбите си.

Втори раздел – Медальони от серията „Дванадесетте племена на Израел“

Салвадор Дали създава серия, вдъхновена от Дванадесетте племена на Израел и тяхната забележителната история – пътят на племената от техните потомци до третата еврейска държава след две хиляди години изгнание.

Салвадор Дали, най-големият майстор на сюрреализма за всички времена изобразява оригинално първите израилтяни. Уменията му се разпростират върху всякакви средства и най-важното е, че Дали разбира и знае как да изобрази в своя стил стремежите на израелския народ. Поредицата „Дванадесетте племена на Израел“ е важен и значителен цикъл от творби в историята на Дали.

Всяка от тях изобразява едно племе, като лицевата страна съдържа друго творение: „Хора около менората“. Медалите са изсечени в много ограничено количество и представляват великолепна художествена колекция, едновременно уникална и ценна.

Трети раздел – Серия от медали „Десетте заповеди“

Десетте заповеди, известни още като Декалог, са набор от библейски принципи, свързани с етиката и богослужението, които играят основна роля в юдаизма и християнството. Бог ги изписва на две каменни плочи, които дава на Мойсей на планината Синай. Всеки медал от тази серия изобразява по една от десетте Божи заповеди.

Четвърти раздел – Серия от медали „Седемте дни на сътворението“

Битие е първата книга от Моисеевия закон или Тората, която се състои от първите пет книги на Библията. В началото на Битие са записани седем етапа на сътворението. Въпреки че всеки от тях е преведен като „ден“, еврейската дума е „йом“, която просто означава период от време с начало и край. Дали илюстрира тези 7 дни/периоди на сътворението на света под формата на 7 сребърни скулптурни медала.

Пети раздел – различни творби на Салвадор Дали

В изложбата са представени и много други творби на Салвадор Дали, изпълнени върху различни видове медии, като например сериграфии върху коприна, сребро и злато, гоблени, керамични творби, скулптури от бронз, барелефи от платина и сребро и др. Всички те представят някои теми от Библията като „Християнският рицар“, „Кристо де Сан Хуан де ла Круз“ или „Мадоната от Порт Лигат“…

Шести раздел – Апокалипсис на Свети Йоан – Джорджо де Кирико

Джорджо де Кирико има смелостта да погледне на видението на Йоан с очите на дете, което се уповава изцяло на добротата на Отца и Сина, на нежността във Витлеемската нощ. И тук картината е свещена свобода, завладяваща: тя е надежда и игра в едно, литургия и сцена. Всичко е прието и въображаемо, с изключение на страха и ужаса от бездната. Няма незачитане, а съзнание за милосърдие.

Религиозната тематика при де Кирико се развива през четиридесетте години, от гравюрите до Апокалипсиса, и продължава в по-късните години с търсене на непознати, а често и безпрецедентни резултати, сложни и проблематични. Илюстрациите, населени с чудовища и дракони, са представени от Джорджо де Кирико с образи, чиято чистота и завършеност са близки до детското виждане: неясни, много прости и същевременно сложни във философската и религиозната символика. Това съчетаване на особеното възприемане на света един от най-великите художници на нашето време – де Кирико, символист и сюрреалист, храни от корените на класическото изкуство.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук