ОРГОН – ЕНЕРГИЯТА НА ЖИВОТА. МОЖЕМ ЛИ ДА Я ПОЛЗВАМЕ?

[quote]ВИЛХЕЛМ РАЙХ ПРЪВ РАЗВИВА ТЕОРИЯТА ПРЕЗ 1930 Г., ПОВЛИЯН ОТ ТРУДОВЕТЕ НА ФРОЙД[/quote]

Идеята за универсална живителна енергия не е нова. Много религии и култури от хилядолетия вярват в съществуването на невидима фундаментална сила, която съставлява и поддържа живота. Наричат я по много начини –  чи, прана, мана, аура и други. Дали обаче подобно нещо наистина съществува? Преценете сами.

Теорията за оргона е развита от доктор Вилхелм Райх през 1930 година. Според него съществува живителна сила, невидима и подобна на теорията за етера, биоелектрическо поле, което тече през тялото и всичко около него, съдържащо се във всичко живо. Работата на Райх е повлияна от трудовете на Фройд, като свързва либидото с оргона. Твърди, че енергията тече от тялото към външния свят, когато човек изпитва приятни емоции, и обратното, ако усещането е неприятно.

vilhelm-raih1Вилхелм Райх е австрийски психоаналитик, който се мести в Ню Йорк през 1939 година. Там започва да публикува книгите си за открития от него оргон. През 1940 година започва да строи и продава акумулатори на оргон – устройства, които би трябвало да помагат на хората да се сдобият с по-големи количества от тази живителна енергия. Мнозина намират лечение с помощта на тези устройства. Само че тези оргонови акумулатори привличат вниманието на властите и заради тях той е осъден на две години затвор. Обвинението е, че подвежда хората, продавайки им медицинска апаратура, въпреки че той никога не е твърдял подобно нещо. Интересът на хората е разпалван от вестници, търсещи сензации. Райх умира година по-късно от сърдечна недостатъчност, дни преди изслушването за освобождаването му.

За първи път през 1920 година Райх забелязва биоелектрично поле, което може да бъде видяно като вълни около тялото на пациент, преживяващ сериозен емоционален срив. По-късно докторът доказва това с помощта на изключително чувствителен мили-волтметър. Също така открива, че подобни емоционални приливи и отливи оказват не само психическо влияние на хората, но и на нервната система – на клетъчно и биохимично ниво. Състояние на прилив, т.е. положителни емоции, например предизвиква по-добро кръвообръщение, по-добра перисталтика, облекчаване на болки и т.н.

За да разбере по-добре как работи оргонът, д-р Райх решил да наблюдава прости същества, като микроорганизми. За целта държал трева във вода – да храни микроорганизмите, когато при разлагането й забелязал около краищата малки сини мехурчета, които нарекъл биони. Тези мехурчета след това се прегрупирали и в крайна сметка се отделили като друг микроорганизъм, като амеба. Този процес на създаване на жив организъм ученият нарекъл биогенеза.

Райх успял да засече радиация, която тези биони излъчват и именно тази радиация нарекъл оргонна енергия. След дълги и внимателни проучвания установил и свойствата на тази енергия – тя е навсякъде, няма маса и е първична, космична енергия, преминава през материи, но с различна скорост, пулсира и е възможно да бъде измерена, привлича се силно от вода. Също така се създава по естествен път и заредени с повече оргонна енергия системи се привличат от такива с по-малко количество. В концентриран вид оргонът често има синя или виолетова светлина.Orgon-acu

След изследване на червени кръвни клетки, Райх установил, че оргонното поле около тях е видимо и те пренасят енергията по тялото, така, както пренасят кислород. Когато хората са болни, обаче, енергийното поле е по-слабо и в крайна сметка клетките се разпадат до биони или така наречените от него Т-бацили (Т – от Tod, немската дума за смърт). Ако произвеждането на Т-бацили продължи, това неминуемо води до заболяване, и до още по-голямото им производство.

Подобно изследване е проведено от руски учени, наблюдавали кръвни проби от произволни пациенти под микроскоп. В кръвната плазма на пациентите с оплаквания от хронична умора те видели струпвания на кръвни телца. След чаша „жива“ вода отново направили кръвна проба. Само след 15 минути телцата в кръвната плазма изглеждали много по-жизнени и вече не се слепвали на купове.

Човешкото тяло е обградено от енергийно поле, което често се нарича аура. Нормално, използваната енергия се регенерира от храната, която се разгражда до биони чрез храносмилането. Дишането дава достъп до оргон директно от атмосферата, а слънцето е много добър източник на живителната енергия, приемана директно през кожата.

БИОПАТИЯ

Като лекар, Райх забелязал, че повечето хора, заради притеснения, потискат емоциите си, а с това и потока от енергия. Под влияние на стрес дишането става плитко и мускулите се стягат, което спира пълната пулсация на енергията. Така тялото започва да отслабва, което може да доведе до заболявания. Това именно Райх нарича биопатия. Различни физически симптоми на подобно нарушение на енергийното поле оказва ефект върху тялото, дори на клетъчно ниво.

Подобен пример е сърдечно-съдовата биопатия, при която тялото произвежда енергия, но поради потискането й, в крайна сметка човек реагира с безпокойство или гняв. Физическите симптоми са учестен сърдечен ритъм и хипер-активна щитовидна жлеза.

„Смаляващата“ биопатия пък представлява намаляване на произвеждането на енергия, при което емоциите стават все по-слаби, което води до умора, анемия и неправилно функциониране на имунната система.

Подобни нарушения, според Райх, са причината и за онкологичните заборявания. Според него ракът е краен резултат от цялостно нарушение на работата на организма и енергийните му нива. Райх провежда множество изследвания на ракови клетки в живи организми и е първият, направил проучване на всички видове онко-клетки. Открил, че напреднал стадий на смаляващата биопатия е причина за рак, тъй като се предизвиква недостиг на енергия и кислород за клетките.

Като цяло сред вярванията на Райх е, че съществува неразривна връзка между ума и тялото, и именно неприятните преживявания разболяват хората. Според него биопатиите са едновременно причина и резултат за социални и семейни политики, създаващи емоционално и физическо нещастие.

АКУМУЛАТОРИ

След подробните си проучвания, Райх открил, че определени материи, като смола, вълна и памук, привличат и запазват оргона, докато други, като метал, го отблъскват. Така се родила идеята за създаване на оргонни акумулатори, които хората да ползват за по-добър енергиен баланс. Устройството, което създал, приличало на Кафез на Фарадей, подплатен отвътре с метал и изграден от пластове метал и не-метал – привличащ оргон материал. След измерване се оказало, че нивото на оргон вътре в акумулатора е с много голяма концентрация. Също така зареден със статично електричество предмет освобождавал заряда си много по-бавно. Тези експерименти Райх не могъл да обясни със стандартната физика.

Orgon-energiya

Когато човек използва устройството, енергийното му поле и това на самото устройство осъществяват контакт. Събрани заедно, двете енергийни полета умножават силата си, създавайки по-мощен заряд. И тъй като човекът е с по-голям заряд от устройството, той приема всичката енергия от акумулатора. Възстановяването на енергия в организма помага за кръвоснабдяването и доброто функциониране на органите, повишава и чувството на задоволство. Забележителни резултати са постигнати при рани и изгаряния.

Оргонният акумулатор никога не e имал за цел да лекува заболявания, изтъква Райх. Създаването му е с идеята да помогне на тялото да се засилва само, като основен акцент е превенцията на биопатични разстройства.

Използването на оргонен акумулатор не е препоръчително за хора със сърдечни проблеми и блокирани високи нива на енергия. Препоръчва се консултация със специалист преди терапията за установяване на честотата на употреба, която може да варира от само когато е необходимо, през три пъти седмично за по 10 минути, до всеки ден по 20 минути. Правилата за употребата са строго индивидуални, подчертават съвременни последователи на д-р Райх. След използването на оргонен акумулатор само за няколко минути, започва да се усеща топлина и спокойствие. Кожата може да се зачерви и изпоти, учестява се и пулсът.

В случай на предозиране се препоръчва почивка на чист въздух или успокояваща вана. Симптомите са световъртеж, усещане за налягане в главата и главоболие.

ОРГОНИТИ

Оргонитът може да се разглежда като вид устройство за свободна енергия. Работи на принципа на оргонния акумулатор, но е много по-прост. Това устройство на практика събира всичката енергия, и филтрира негативната. Оргонитът създава много силна връзка с човешкото тяло, тъй като е направен от метал и минерали, а металът, като сребро и злато, има чудесен ефект върху хората. Чрез излъчване на негативни (отрицателни) йони, свързващи се с положителните, се запазва енергийният баланс около оргонита. Някои съвременни климатици, например, притежават пластини покрити с турмалин и платина, йонизиращи въздуха по съшият начин.

Подобно устройство може да се използва от всеки за зареждане, дори на храната, с оргон, и може да се носи като бижу,

В съвременната медицина енергийното лечение е по-скоро нов феномен, подобен на хомеопатията. В много по-древни култури, като азиатската, енергийна терапия е провеждана от хилядолетия. Пример за това са акупунктурата и традиционната китайска медицина. Йогата и медитацията също са вид енергийни терапии, използвани и днес.

Оргонните устройства обаче, все още, половин век по-късно, са обект единствено на тестове. Само две независими изследвания са направени за последните 20 години – едно в Германия и едно в Австрия. И двете потвърдили твърдението на Вилхелм Райх – повишаване на вътрешната телесна температура, учестяване на пулса, усещане за благоденствие. Никога учен или лекар не е използвал тези устройства за единствено и основно лечение на каквото и да, а идеята е терапевтична и профилактична.

Учените започват, макар и бавно, да обръщат внимание на подобни енергийни терапии. Естествено, че такива методи няма да могат да излекуват рак, но за мнозина дори елементарно по-добро настроение би било от полза. Може би би д-р Райх просто е изпреварил времето си.

Филм за откритието на д-р Райх и проведените от него експерименти вижте тук.

Текстът е подготвен с информация и материали от интернет.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук