Търговци организираха протест на пазара, обмислят следващ и подписка

Недоволството е срещу постоянни данъчни проверки. Инициаторът – привикан в полицията…

контакти

Търговци проведоха протест на Неделния пазар в Димитровград рано тази сутрин. Недоволството, казват – е свързано с постоянни проверки на служители от НАП, Икономическа полиция… То продължи за кратко време, но участници подчертаха, че следващата седмица вероятно ще има следващ и по-голям протест, ще стартира и подписка…

Господа управленци, взехте ни здравето, спокойствието и парите. Ние създадохме от нищото едно голямо тържище, осигурихме работа за семействата си и поне още за 1-2 човека… Но вече ние трудно да работим, утре ще ни бъде трудно да си плащаме наемите,заплатите и осигуровките. Питаме докога ще ни стресират и до кога ще се държат с нас като с престъпници служители от всякакви инстанции. Безкомпромисни са служителите – дошли са с инструктаж да глобяват и запечатват масово. Омръзна ни е меко казано, писна ни от ежеседмични проверки. Взехме решение за явен протест, написа в социалната мрежа търговецът Миро Арнаудов, с когото и разговаряхме днес на тържището.

Прибраха ме в полицията, за да ми забранят да правя каквото и да било. Казаха ми, че нямам право да организирам такъв протест, без да съм уведомил институциите. В управлението се държаха добронамерено, не ми съставиха акт или глоба. Обясниха ми, че нямам право да правя абсолютно нищо, ако не е официално съобщено. Предупредиха ме, че мога да бъдат глобен и подведен под наказателна отговорност, че призовавам към протест. Все пак, да кажа, че от 30 години съм на пазара и нямам палати или къщи, заяви Арнаудов. Следващата седмица ще имаме среща с кмета и ще уведомим официално за протеста, допълни той.

Днес съвсем символично се събрахме, за да решим какво да правим оттук нататък. Протестираме не толкова срещу самите проверки, а срещу грубия начин, по който ги правят. Разчитам на три дни от седмицата, а те идват и ме спират в два от тях… Как да работя?! Пристигат и се заяждат умишлено абсолютно за всичко. Като искат да ме проверят, да ме извикат в НАП, а не да идват тук и да се крият, заяви Елена Георгиева.

Тя сподели, че е на пазара от 13 години, а по думите й – масовите проверки са започнали от три години. Според нея, се дължат на това, че държавата няма достатъчно пари. Отгоре крадат, а ние плащаме, бяха думите й. Обясни, че има касов апарат и издава бележки. Критикува данъчни под прикритие, които били от цялата страна, представящи се за клиенти, които също, един вид, са нарушители, ако напускат обекта без касов бон. Разказа още, че клиентите се стряскат, защото те също са проверявани какво са си купили и дали носят фактури и касови бележки. Затова ще бъде организирана и подписката, срещу този начин на действие. Ако идеята е да събират пари от дребния бизнес и да не съществува, може би, ако се махнем от България, ще им е по-добре, каза още Георгиева.

Други търговци изразиха подобни мнения. Не искаме да ни съсипват бизнеса. Общото желание е да се започне отгоре надолу, а не обратното, за да се оправят нещата, бяха сред коментарите.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук