Организират поредица от фотоизложби ХАСКОВО В СПОМЕНИТЕ

контакти

Поредица от фотоизложби, посветени на миналото на града, под надслов ХАСКОВО В СПОМЕНИТЕ, организира Общината в областния град, съобщават оттам.

Идеята е на кмета на Хасково Станислав Дечев и на колекционера на фотографии от историческото ни минало Иса Агушев, който от години събира и съхранява снимки от Хасково. Съдействат му експертите от Държавен архив – Хасково и Регионален исторически музей – Хасково. Някои от черно-белите фотографии ще бъдат показани за първи път пред широката публика сега, други са публикувани от Иса Агушев в социалните мрежи.

Обработката на архивните снимки и възраждането им за нов живот са дело на фотографа Славян Костов. Уникалните фотоси от миналия век са запечатали ключови моменти от историята на града – откриването на Паметника на Незнайния войн, военна клетва в Хасково, заминаването на Десети пехотен родопски полк за фронта, посрещане на хасковски военни след края на Втората световна война и други.

Фотографската изложба ХАСКОВО В СПОМЕНИТЕ е посветена на Деня на храбростта и празник на Българската армия, на 78 години от края на Втората световна война и на 9 май – Ден на Европа.

Откриването на първата от поредицата изложби ХАСКОВО В СПОМЕНИТЕ ще бъде на 5 май 2023 година, петък, от 12,00 часа в пешеходната зона до Часовниковата кула в центъра на града, /ул. „Отец Паисий“/. Тя е част от проявите в Хасково през месец май, повече за които може да видите на общинския сайт – ТУК.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук