Оптимизация: Преразглеждат разрешителното на ТЕЦ „Марица 3“ за горивната инсталация

Сигналите за замърсяване на въздуха на Димитровград със серен диоксид събра институциите на работна среща

Работна среща във връзка със зачестилите сигнали за замърсяване на въздуха на Димитровград със серен диоксид се проведе в Областна администрация –Хасково, съобщават оттам. На нея присъстваха областният управител на област Хасково инж. Минко Ангелов, заместник-областните управители Мартин Узунов и Виолета Желева, кметът на община Димитровград Иво Димов, директорът на РИОСВ-Хасково инж. Тонка Атанасова и специалисти от екоинспекцията, както и ръководството на ТЕЦ „Марица 3“ АД.

На работната среща бяха обсъдени мерките за отстраняване на всички технологични, производствени и други фактори, водещи до замърсяване качеството на атмосферния въздух, предприети от оператора. В момента тече процедура по преразглеждане на условията в издаденото на оператор ТЕЦ „Марица 3“ АД комплексно разрешително за горивната инсталация ( № 41 / 2012 г). Процедурата по преразглеждане е свързана с оптимизиране на горивния процес и пречистване на газовия поток.

Представителите на компетентните органи отправиха своите предложения за ограничаване замърсяването на въздуха на Димитровград. От своя страна, операторът е извършил към момента частична подмяна на дюзите, с цел повишаване на контактната повърхност между отпадъчния газ и абсорбента, както и конструктивни промени по димния тракт.

След обсъждането бяха набелязани няколко мерки за отстраняване на наболелия проблем. Една от тях е заявка към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) – София за извършване на измервания на качеството на атмосферния въздух с мобилна автоматична станция за период поне от един месец с, цел измерване качеството на атмосферния въздух над града. Мястото на станцията ще бъде определено от Община Димитровград и вероятно ще бъде в източната част на града, най-близо разположена до ТЕЦ „Марица 3“ АД. Община Димитровград ще проучи възможността за закупуване на анализатори, които да се позиционират в различни точки на града, за проследяване в реално време качеството на атмосферния въздух. Операторът е предприел мерки за подмяна на дюзите и внедряване на софтуер, който в реално време да дава информация. С това ще може да се предвижда технологичният процес и да се реагира своевременно при превишаване на серния диоксид.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук