Определението „инвалид“ отпада от законодателството

Определението „инвалид“ се заличава от българското законодателство, реши Парламентът. Това стана след гласуване на второ четене на промени в Закона за държавните такси, предвиждащи изменение в 9 други законопроекта, предаде Агенция „Фокус“.

В мотивите на законопроекта, внесен от народните представители на БСП Михаил Христов и Крум Зарков се посочва, че промените ще улеснят социалната интеграция на хората с увреждания. Според тях, заличаването на определението ще допринесе за преодоляването на стереотипното мислене. Терминът „инвалид“ се заменя с „лице с увреждания“.

Решението е безсмислено, защото няма да доведе до реална промяна, заявява Павел Шопов от „Обединени патриоти“, цитиран от БНТ. Не виждам какво обидно има в думата „инвалид“. От нея никой не трябва да се засяга, посочва депутатът.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук