ОПИТИ СЪС СВЕТЛИНА ПОДГРЯХА СЛЪНЧЕВОТО ЗАТЪМНЕНИЕ

Демонстрации на класически и съвременни светлинни явления и технологии показаха днес в камерната зала на КДК в Димитровград. Осъществи ги екип от Физически факултет към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Опитите водиха проф. Тинко Евтимов, старши асистент Георги Иванов и студенти.

Ще ви покажем свойствата на светлината от зараждането до съвременните технологии, заяви проф. Евтимов. За да видите светлина, ви трябва тъмнина. Затова затъмнихме залата, пошегува се той.

Проявата се организира съвместно с Община Димитровград и Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“. Тя бе като загрявка за утрешното общоградско наблюдение на слънчевото затъмнение. В Димитровград на различни места ще бъдат поставени общо 11 телескопа, през които ученици и граждани ще могат да наблюдават феномена, от 11:00 до 13:00 часа. По два телескопа  ще има на площад „България“, в дворовете на ПМГ „Иван Вазов“, ОУ „Алеко Константинов“, ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“, три в двора на НАОП „Джордано Бруно“.

office2 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук