Опитват ли се да пришият Слави Трифонов към статуквото?

Безпрецедентно, всички формации в Парламента са готови да застанат зад Слави Трифонов и партията му „Има такъв народ“ (ИТН). ГЕРБ обеща някакви депутати, подкрепа заявиха от ДПС и БСП, без да участват непосредствено в управлението. „Демократична България – Обединение“ и „Изправи се! Мутри вън!“ не ги броим, защото те, по-скоро, минават за коалиционни партньори, които ще искат нещо от евентуалното пряко консумиране на властта – министри, областни управители и др.

ГЕРБ ще си направи упражнението с представянето на кабинет, който няма да мине, по техни думи. След това ще дойде ред на партия ИТН, която по думите на лидера й, има много ясна законова процедура, упомената в Конституцията, и ние съвсем логично я спазваме и вървим по нея. С други думи – чакат мандата да дойде при тях…

Два са вариантите – правителство или предсрочни избори. Ако решението е за правителство, то, както се разбира, би получило повече от достатъчна подкрепа. Ще се опитат ли по този начин т. нар. системни партии да пришият ИТН към статуквото? Отговорът е положителен. С това досегашните партии ще кажат индиректно – този е от наш‘те (от статуквото) и затова сме с него.

Безпрецедентно е и друго. В парламентарната история на България, след 1989 г. винаги е ставало така – каквото каже опозицията, управляващите го отхвърлят и обратното. Едва ли има друг случай, като в наши дни, при който политическите играчи се опитват да внушат, че опозиция сега, едва ли не – липсва.

Крайният резултат няма да се усети веднага, но вероятният стремеж е да бъде „занулена“ ИТН и Слави Трифонов. Засега, не е на дневен ред как би управлявал той. Ако се провали преждевременно, досегашните партии ще засипят ефира с пресконференции, в които ще обясняват – това се очакваше, ама ние каква вина имаме, ние само му дадохме шанс, не сме участвали в управлението. И Слави Трифонов ще стане поредният „изтекъл“ в канала на демокрацията, „занулен“ успешно. Ако пък вземе, че се докаже като успешен, пак добре. Същите биха казали – имаше смисъл да го подкрепяме, далновидни сме и др. Тогава, ще бъде изпълнена първата цел – ИТН и Трифонов стават част от статуквото, „защото управлява с нашите гласове“. А и ще имат гаранции, че няма да ги настъпи по-сериозно, под угрозата „да снемем подкрепата“, което ще изправи ИТН пред варианта – преждевременно паднал и „изтекъл“.

Втори вариант – Слави Трифонов и хората му да се запънат като магаре на мост и да кажат, че с никой нищо няма да правят. При него отиваме към предсрочни избори и президентско служебно правителство преди това. Тогава, обаче я камилата, я камиларя… Всички останали партии ще направят много повече усилия да повишат резултата си на предсрочния вот, когато се очаква и пандемията да не влияе толкова. Каква ще е активността на ИТН, не е много ясно. Втори резултат на изборите партията спечели, без сериозна предизборна кампания. Има мнения, че ако кандидатите й се появяваха по-често, резултатът им щеше да е по-нисък. А може и да не е вярно.

Едно е сигурно, ако Слави Трифонов и ИТН кажат, че към този момент не искат да се обвързват с никой, ще предизвикат много силен положителен ефект. Той обаче ще е краткотраен и не се знае по какъв начин ще се отрази на крайния резултат.

Предстои да видим какъв ще бъде ходът. Може да се очаква, че ще има нещо изненадващо. Възможен е и трети сценарий. От ИТН изготвят поредица точки например, които предлагат на формациите в Парламента да гласуват и след като се изпълнят – разпускане.

Като първо явяване на изборите, партията на Трифонов направи добре, че не се коалира с никой, за да види своя собствен резултат. Няма как да се каже дали при предсрочен вот ИТН може да стане първа политическа сила. Като второ явяване обаче, при наличието вече на политически опит, една от хипотезите е това да бъде с коалиция. Ако това стане, първото място ще изглежда по-постижимо. Така обаче статуквото може да не успее да реализира плановете си. Или тъкмо напротив, ако говорим за статуквото зад статуквото, защото няма как да приемем за нормално подкрепата от всички страни.

А може и самата нова партия да е част от статуквото, но още да не сме го разбрали. Обикновеният гражданин няма представа какво се крие зад ИТН и Слави Трифонов, в политически план. Интересно е дали той има? Чакаме водещият на шоуто и хората му да кажат или да го изсвирят и изпеят.

Снимка: ИТН

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

  1. Слави Трифонов и гравитиращите около името му, са статукво на поскомунизма от 90-те години на миналия век. Опитът да се изкарат т.нар. нови партии в парламента за нещо различно от статуквото, е успешен благодарение на дезинформацията.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук