ОПАШКИ ЗА БЕЗПЛАТНИ ВИНЕТКИ, ЗАРАДИ ОТКРАДНАТ ЕЛЕКТРОНЕН ПОДПИС

[quote]ИМАШЕ ЗАБАВЯНЕ, НО ГО ПРЕОДОЛЯХМЕ, ПРИЗНА ШЕФКАТА НА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ[/quote]

Опашки за безплатни винетки, давани в Социално подпомагане – Димитровград е предизвикал откраднатият електронен подпис на директора Жанета Желева. За кражба на компютърна техника от кабинет в Димитровград информираха от пресцентъра на полицията на 29 декември миналата година. Подробности обаче нямаше. Апашът разбил прозорец и успял да се провре през решетката, след което отмъкнал лаптоп, скенер, четец за електронен подпис и карта, се разбра в разговор с директора Желева, за раздаваните безплатни винетки на хора с увреждания. По нейна информация, крадецът е познат на полицията, но още не е заловен. Известен бил и с други подобни прояви.

Лица с 50 и над 50% увреждания, имат право на годишна безплатна винетка. Даваме такава и когато колата е съпружеска собственост – съпругът, например, е собственик, но жена му е с увреждания. Друг подобен случай е, когато родители на дете с увреждания, навършило 18 години, му прехвърлят колата, за да вземат безплатна винетка. Условието е автомобилът да е до 2000 кубика и да не надхвърля 117 конски сили, обясни Желева.

Преди изисквахме от гражданите да докажат съпружеска собственост, когато не са собственици на автомобилите. Това ставаше с удостоверение от Общината. За да ги облекчим, от гледна точка на време и средства, ние извършваме тази проверка. Имам достъп до националната база данни и мога да се уверя, че съпругата на даден човек е с увреждания, например, без да ходи той до Общината, за да докаже правото си на безплатен стикер, допълни шефът на Агенцията за социално подпомагане в Димитровград.

Проблем временно възниква, след кражбата на електронния подпис, тъй като с него директорът получава достъп до националната база данни. Повторното изваждане на електронен подпис става в рамките на ден, но отнема техническо време за нови пароли и позволяване на достъп. Това, от своя страна, забавя издаването на винетки на такива хора, които трябва да докажат, че не са собственици на колата, но имат отношение спрямо нея. Образуваха се временно и опашки, поради струпването на много желаещи, посочи Желева.

За 2015 г. Агенция „Социално подпомагане“ в Димитровград раздаде винетки на 1101 човека с увреждания. През тази година такива са получили 938 души, до момента, като срок за получаване няма. Черпейки от опита си през годините, Агенцията прави предварителна заявка за винетки. От хората се иска само да подадат заявление, ако отговарят на условията, след което да изчакат няколко часа за проверка и да си вземат стикера, обобщи шефът на Социално подпомагане.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук