Омбудсманът с препоръка до регионалния министър за по-ниска цена на водата в Хасково

Тя следва да бъде обвързана с качеството, заявява Ковачева и иска конкретни мерки за подобряването на услугата

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до регионалния министър Петя Аврамова, в която настоя да се прилага по-ниска от утвърдената от Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цена на водоснабдителната услуга, предоставяна от ВиК – Хасково. Причината за искането на омбудсмана е доказано лошо качество на питейната вода. Доц. Ковачева препоръча още да бъдат реализирани конкретни мерки за подобряване качеството на услугата в най-критичните зони в областта.

Националният обществен защитник поиска от „ВиК“ ЕООД в Хасково да не прилага утвърдената от КЕВР по-висока цена на водата в региона, с която от 1 август 2020 г. услугата стана най-скъпата в цялата страна. Диана Ковачева се позова на факта, че на територията на Област Хасково има редица населени места, в които от години с актове на Регионална здравна инспекция – Хасково е ограничено ползването на питейната вода от населението.

Повод за новата препоръка, този път до регионалния министър, за цената на водата в областта, е в отговор на писмото до омбудсмана от ВиК оператора. В него дружеството изразява становище, че утвърждаването на цената на услугата е необходимо, за да се осигури устойчиво поддържане на системите, които да генерират достатъчен финансов ресурс за предоставяне на годна за пиене вода.

Необходими са значителни ресурси, но не приемам, че финансовата страна служи за оправдание

„Оценявам, че за гарантиране на качествена водоснабдителна услуга са необходими значителни ресурси. В същото време, не мога да приема, че финансовата страна на въпроса може да служи в случая за оправдание, с оглед дългогодишното съществуване на проблемите във ВиК сектора“, посочва омбудсманът.

Доц. Ковачева подчертава, че е основателно недоволството на стотиците граждани от населените места в област Хасково, които публично изразиха категоричното си несъгласие да заплащат негодната за пиене вода на по-висока цена.

„Както вече многократно съм подчертавала пред вас, включително и по повод сигнал от жители на Симеоновград  – цената на водата следва да бъде обвързана с качеството на предоставяната услуга. Справедливо е цената на водоснабдителната услуга, за която е доказано от компетентен орган, че е некачествена, да бъде намалена“, акцентира още омбудсманът.

Тя обръща внимание, че по повод обществената консултация по предложението за изготвяне на проект на нов закон, с работно заглавие Закон за водоснабдяването и канализацията, вече, е изпратила  своето становище до МРРБ, но до момента няма реално предприети действия.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук