ОКОНЧАТЕЛНО: АРХЕОЛОГИЯТА ПОБЕДИ КАРИЕРАТА В СТАЛЕВО

кариера Сталево
контакти

Окончателно спряна е концесията за добив на латити – вид камък, в находище „Мерите“, част от местност „Хасара“,  намираща се в землището на Сталево. С писмо от Министерството на културата, утвърдено от бившия министър Вежди Рашидов, се определя разширение на границите. Това ще ни даде възможност в бъдеще да кандидатстваме по европроекти и да обогатим културно-историческото наследство на общината. Протоколът беше получен в края на миналата седмица, съобщи кметът Иво Димов.

Заповедта вече е вписана в държавната кадастрална карта. Всеки, който има някакво инвестиционно намерение и реши да проучва, това ще бъде спирачка за него. Територията е обособена на две зони. Първата обхваща крепостта Милеона, построена върху старо тракийско светилище. В близост се намира и светилище на Аполон. Тези обекти попадат в първата, вътрешна зона. Втората е очертана извън нея. Мястото става защитена територия, свързана с археологически проучвания и реставрация. Комисия от София ходи на място, за да опише и заснеме обектите. Всякаква дейност – засаждане на дървета, строителна, палене на огън и др., трябва да се съгласува с Министерството на културата. Хората, имащи земи е района, ще получат писма, че земята попада в района, разпростиращ се на 500 дка. Те ще могат да продължат обработването. Втората зона е с по-лек характер. В първата пък земеделска дейност е почти невъзможна, защото мястото е осеяно с камъни, коментира Нели Кръстева, археолог към Исторически музей – Димитровград.

Кметът на Сталево Панчо Панушев изрази личното си задоволство и това на хората, че желанието им е изпълнено. Радвам се, че в навечерието на празника на селото получаваме такъв подарък. Тази година тържеството ще бъде по-голямо, заяви той. Сталевци празнуват на 22 март, отбелязвайки годишнина от битката при Клокотница. Историци смятат, че именно от „Хасара“ цар Иван Асен II е наблюдавах хода на битката срещу епирския владетел Теодор Комнин.

НАМЕРЕНИЕ

Фирма АС „Стоунс“ имаше инвестиционно намерение да добива латити. През май миналата година получи разрешение от Регионалната инспекция по околна среда и води /РИОСВ/ за добив. Общината изпрати жалба до министерствата на околната среда и водите, както и да икономиката, енергетиката и туризма. В годините назад сталевци също протестираха срещу изграждането на тази кариера. Изразяваха мнения, че близостта и до селото и използване на взривове за разбиване, ще доведе до замърсяване на целия район, напукване на къщите и изгонване на дивеча. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук