Около Коледа и Нова година – на работа, с отпуск или болничен, изборът е ваш

Над 2.4 милиона българи обмислят туристическо пътуване или почивка у нас тази зима

контакти

Известна аномалия се появява около Коледа с почивните дни. Тя е свързана с влязлото преди години решение да няма отработване, а почивен да бъде само понеделникът, когато празникът се пада през уикенда.

Трите празнични дни са на 24, 25 и 26 декември – вторник, сряда и четвъртък. Това означава, че работни са 23 и 27 декември – понеделник и петък, след което идват почивните събота и неделя – 28 и 29 декември.

Желаещите да почиват и на 23, и на 27 декември имат два варианта, ако решат, че не искат да накъсват почивката си, като бъдат на работа. Първият е да вземат отпуск и да забравят за ангажиментите за пълна цяла седмица, добавяйки и още два предходни дни – 21 и 22 декември – събота и неделя. Вторият вариант е болничен. Дано се налага по-малко, но варианта свързваме с разразилите скоро дискусии около фалшивите болнични. Няма да е чудно именно в този период техният брой да се увеличи рязко.

Още по-дълга става почивката, ако слеете и работните 30 и 31 декември – понеделник и вторник, когато посрещаме Нова година. Така ще почивате от 21 декември 2019-а до 1 януари 2020 г., включително. 2 и 3 януари се падат в четвъртък и петък, а 4 и 5 януари – събота и неделя… Ако добавите и тях, почивката става още по-дълга. Какъв вариант ще предпочетете, изборът е ваш.

Над 2.4 милиона са онези, които обмислят туристическо пътуване или почивка у нас тази зима – за предстоящите празници или за зимния сезон въобще. Българските зимни курорти и културно-историческите дестинации са закономерно по-предпочитани от чуждестранните. Условията за туризъм в зимните курорти у нас като цяло се подобряват, според мнението на българите. СПА или културно-исторически туризъм пък е избиран по-често пред ски и зимни спортове. Планиращите пътуване тази зима са преценили, че ще са им нужни около 1000 лв. Който ще пътува у нас по Коледа и Нова година, е заделил за това средно 5 дни. Пътуването в чужбина за празниците се очаква да бъде средно 9 дни. Това са основните изводи от проучване на Галъп интернешънъл“.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук