ОЖИВЛЕНИЕТО НА ИМОТНИЯ ПАЗАР ПРЕЗ 2015-А ПРОДЪЛЖАВА И ПРЕЗ 2016-А

newbeautyОживлението в строителството беше факт във всички сегменти през 2015 г. Предприемачите започнаха нови проекти в секторите с активно търсене – офис площи, индустриални имоти и жилища. Сред положителните сигнали на изминалата година е и завръщането на мащабни мултифункционални проекти, което също е знак за засилена увереност сред инвеститорите. Очакванията в сектора са тази тенденция да продължи и през 2016 г., пише capital.bg.

В следващите месеци, се предвижда нарастващо търсене на площи за бизнес и ръст на започваните проекти. Има индикации за интерес към завършени доходоносни активи – офис сгради и добре позиционирани търговски центрове, например. Това дава основание да се очаква приключването на значими сделки през настоящата година, но само при реалистични очаквания от страна на продавачите, обобщават експерти.

Според прогнозите, през 2016 г. ще има по-скоро проекти, които се репозиционират и обновяват търговския си микс, отколкото да откриват нови. Ще продължава обособяването и развитието на търговски зони и паркове, в резултат на преструктуриране на статуквото и експанзия на големите вериги. Все по-видим е стремежът на търговци и инвеститори да обединяват различни видове площи – търговски, жилищни, офисни, хотелски, смятат експерти. Интересът на наемателите към този тип сгради ще расте.

Пазарът на имоти, безспорно, тръгна нагоре през 2015 г., отчитат от investor.bg. През цялата година са сключени над 230 300 сделки с имоти, което представлява ръст от 5,6 на сто спрямо 2014 г.

Още по-отчетлива е била активността на ипотечния пазар през миналата година, което e сигнал за оживление на пазара на жилища. Само през последните три месеца на годината, са вписани общо 12 175 законни и договорни ипотеки, което представлява ръст от 22,9% повече спрямо същия период на предходната година. За цялата 2015 г. броят на ипотеките достига над 49 700 за цялата страна, което е с близо 32% повече, на годишна база.

tivibearings banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук