Одобриха предварителен договор за право на строеж на фотоволтаици между „Марийно“ и „Вулкан“

контакти

Да бъде подписан предварителен договор за учредяване на възмездно право на строеж с дружество, което смята да изгради фотоволтаична централа край Димитровград, съгласие даде Общинският съвет.

Предварително съгласие за това ОбС даде през март месец миналата година, включително за изготвяне на подробен устройствен план за инженерно-техническата инфраструктура на имотите. Както писахме тогава, предвидено е централата да се построи между димитровградските квартали „Вулкан“ и „Марийно“.

Покрай приетата днес точка възникна полемика между кмета Иво Димов и общинския съветник Стефан Димитров. Категорично против съм да предоставяме атрактивен имот на някой, който ще направи фотоволтаици. По принцип, в Европа такива панели се поставят по покривите на сградите, а не на най-добрите места за инвестиции, каза Стефан Димитров. По думите му, на конкретното място има канализация, водопровод, еленергия, жп линия и газоразпределителна станция в близост. Според него, теренът е подходящ за логистичен център, свързан със земеделските продукции.

Няма канализация и водопровод. Преди 7-8 години стартира процедура за изграждане на логистичен център. Бяхме в напреднали преговори с консорциум от фирми, но тогава един председател на ОбС направи донос до прокуратурата… и този проект се провали. Оттогава досега този имот фигурира в тръжните документи, след което се появи инвестиционното намерение за фотоволтаичен парк. Ако стане, няколко милиона ще е приходът за община Димитровград, коментира кметът Иво Димов.

Градоначалникът подчерта още, че мястото не е подходящо за изграждане на производствени мощности. Преди години теренът е бил насипан с различни отпадъци, а направената геология показва, че няма да има необходимата якост и здравина за изграждане на основи. Да, има жп линия и нищо друго и не трябва с лека ръка да зачеркваме едно такова инвестиционно намерение, особено в момент, когато всички говорим за алтернативни източници на енергия, обясни той.

В крайна сметка, с 19 гласа за, 8 против и 4 въздтржали се, точката за подписването на предварителния договор бе приета.

Накратко за инвестиционното намерение. То е за изграждане на фотоволтаична централа с индикативна инсталирана мощност от 65 MW, върху терени с обща площ от приблизително 600 хиляди квадратни метра. Предвижда се да произвежда над 1 000 000 kWh чиста възобновяема енергия годишно. По този начин ще спестява изхвърлянето в земната атмосфера на близо 140 хиляди тона въглероден двуокис на година.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук