Оглеждат терени в Южна и Северна България за още две държавни икономически зони

След решението да се изгради първа такава зона край София, с приоритет към автомобилостроенето

контакти

Оглеждат се различни терени в Южна, в Северна България. Идеята е да имаме минимум три подобни държавни икономически зони в страната, заяви пред БНТ министърът на иновациите и растежа Александър Пулев. Изявлението му бе след съвместен брифинг в понеделник с министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов. На него бе съобщено, че правителството взе решение да създаде нова икономическа зона край София.

Това е първата зона в България, която ще бъде профилирана да служи на един от най-основните приоритетни сегменти в българската икономика – автомобилостроенето и всички свързани с него индустрии. Амбицията е тя да се изгради край столицата, на мястото на бившето военно летище в село Доброславци. Целта е да се привлекат стратегически инвеститори в автомобилния сектор. За целите на управлението на зоната ще се създадено дъщерно дружество, което ще бъде част от „Национална компания индустриални зони“ ЕАД. Зоната ще се простира на площ от 290 хектара, която се равнява на над 200 футболни игрища. Предстои изграждането на пътна и железопътна инфраструктура, както и всички необходими за целите на инвеститорите съоръжения и още – зелени площи, велоалеи, зарядни станции за електрически автомобили.

През последните месеци сме в много активен диалог с редица инвеститори от Европа, Близкия Изток, Азия – с фокус сектор „Автомобилостроене“ и всички свързани с него индустрии. Става дума за проекти, които варират от 1.5 млрд. евро до 3 млрд. евро и които ще променят лицето на българската икономика, които ще създадат хиляди работни места. В момента сме на финалната права на преговорите, добави министърът на иновациите и растежа.

Няма да спрем дотук, заложили сме всички перспективи да направим още две подобни икономически зони – в Южна и Северна България, обяви още Пулев.

Министърът не даде конкретика за другите две държавни икономически зони, но на въпрос дали ще са като тази в София или в Пловдив, заяви, че ще са „някъде по средата“. Той посочи, че страната ни има предимство на чисто географски принцип, а според инвеститорите, България е портата на Европа.

Пулев подчерта, че има единна стратегия, синхрон и координация между президент, премиер, служебен кабинет, местна власт, за да не се къса нишката на комуникацията и доверието. Основната цел е да се постигне максимално сътрудничество между различните структури. От тази гледна точка, работи се приоритетно за отключването на важната процедура по линия на Плана за възстановяване и устойчивост, насочена точно към развитието на индустриални зони.

Заявка за привличане на нови инвестиции в региона направи преди дни новият областен управител на Хасково Красимир Ангелов. Амбицията му е, първо, да ангажира местния бизнес и капитал, което да покаже на чуждите инвеститори, че обстановката е сигурна и стабилна, за да дойдат.

Ангелов допълни по темата, че има много празни халета и обекти, както и немалко неизползвани терени, на които могат да бъдат създадени промишлени зони, както се строи нов хипермаркет на изхода на Хасково към Димитровград, припомни той. За летище „Узунджово“ посочи, че първо трябва да се изясни дали е държавно или общинско, за да даде повече конкретика. Все пак, обаче, каза, че ще се мисли за международни хъбове и бази, които да привлекат инвестиции, за се да развива регионът, като вход на Европа.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук