Обявяват поръчка за идеен проект за магистрала Велико Търново – Маказа

контакти

До месец трябва да бъде обявена обществена поръчка за разработване на идеен проект за магистралата Велико Търново – Маказа. Това е съобщил регионалният министър Андрей Цеков на среща с представители на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България.

На питания от страна на кметове за изграждането на магистрала „Хемус“, регионалният министър обясни, че от този месец се възстановява строителството от първи до трети участък. Очаква се до края на тази година да приключи първи участък, а участъците до трети включително – до края на 2026 година. За лотове 4, 5 и 6 не е започнало строителство, очаква се лятото да стартира изграждането им, така че до 2027-ма година магистралата да стигне до Велико Търново. Финансово е обезпечено изграждането на аутобана, отново подчерта министърът и добави, че 7 и 8 лот имат проблеми, по които се работи, а девети лот се очаква да стартира догодина.

Повече от час и половина министърът отговаря на въпроси на кметовете и предостави изчерпателна информация за редица пътни инфраструктурни проекти в цялата страна, информират от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Министър Цеков е подчертал още, че няма проблем с финансовото обезпечаване на общинските проекти. Политическото говорене се разминава с фактите, категоричен беше той.

„В закона за бюджета ясно е разписан механизмът, по който ще се финансира инвестиционната програма за общински проекти, ясно е определено, че финансирането се осигурява чрез централен бюджет с постановление на Министерски съвет и ясно е посочено кога се изплащат сумите“, обясни министърът. „Т.е. средствата се осигуряват не от бюджета на МРРБ, а от централен бюджет и се предоставят на регионалното министерство“, уточни още Цеков.

1160 са подадените в МРРБ заявления за финансиране на общински проекти от началото на януари до сега, от които над 900 са разгледани, 456 споразумения за финансиране на обща стойност около 1,06 млрд. лв. вече са подписани. Целта е до края на този месец да бъдат подписани всички одобрени за финансиране споразумения.

На срещата регионалният министър отговори на редица въпроси на кметове, свързани и с изпълнението на процедурата за саниране на многофамилни жилищни сгради със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост. Министърът ги информира, че всички одобрени за саниране сертификати са били проверени отново и почти всички са потвърдили първоначално заложените данни.

Попитан за създаването на Национален декарбонизационен фонд, министър Цеков беше категоричен, че идеята е добра, но функционалните отговорности за нейното реализиране са в ръцете на министъра на енергетиката. „Защото най-лошата рецепта за една програма е разводнената отговорност“, подчерта Цеков.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук