Обявиха какво оръжие може да дадем на Украйна. Решението е внесено в Парламента

България може да предостави на Украйна леко стрелково оръжие и някои боеприпаси, стана ясно от изявление на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

По думите му, министърът на отбраната е предоставил списък за възможностите на българската армия. Предстои той да бъде оповестен, но се знае, че танкове например няма да бъдат пращани.

Стоянов подчертава, че с това, с което ще помогнем, е според възможностите на армията ни, която остава в пълна възможност да реагира при опасности. Доставката на помощта за Украйна се очаква да стане в кратки срокове.

Същевременно, Министерството на отбраната (МО) внесе в Парламента съответното решение. Оттам съобщават: В изпълнение на решението на Народното събрание от 3 ноември 2022 година, Министерството на отбраната внесе предложение за предоставяне на военна и военно-техническа подкрепа за Украйна и принос на България към мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна – EUMAM UA в Министерския съвет. Решението на кабинета вече е внесено в Народното събрание.

В изпълнение на решението на НС, Министерството на отбраната проведе консултации с Украйна за координиране на вида и обема на военната и военно-техническата подкрепа, техника и боеприпаси. Информацията за обема и вида на помощта е включена в класифицирано приложение към проекта на решението.

Освен военното имущество, Министерският съвет предлага на Народното събрание да одобри в рамките на националния принос към мисията EUMAM UA участието на военнослужещи от Въоръжените сили на Република България в Звеното за военно планиране и провеждане на военни мисии на ОПСО на ЕС в Кралство Белгия, както и в Общовойсковото командване по подготовката в Полша и/или в Специализираното командване по подготовката във Федерална Република Германия. В рамките на мандата на мисията се предлага всяка година бойни санитари от украинските въоръжени сили да се подготвят в Република България.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук