С изкуствения интелект е свързана думата на годината на Кеймбриджкия речник

контакти

Кеймбриджкият речник (Cambridge Dictionary) обяви „халюциниране“ за дума на годината, като придаде на термина допълнително ново значение, свързано с технологията за изкуствен интелект, съобщи Скай нюз, предава БНР.

Традиционното определение за „халюциниране“ е, когато някой изглежда, че усеща нещо, което не съществува, обикновено заради здравословното му състояние или прием на наркотици, но сега думата бе свързана и с изкуствения интелект, произвеждащ невярна информация.

Допълнителната дефиниция на речника гласи: „Когато изкуствен интелект (= компютърна система, която има някои от качествата, които притежава човешкият мозък, като способността да произвежда език по начин, който изглежда човешки) халюцинира, той произвежда невярна информация“.

Тази година се наблюдава небивал интерес към инструменти на изкуствения интелект като ChatGPT.

Достъпният чатбот дори е бил използван от британски съдия, за да напише част от съдебно решение, докато писател разказа пред Скай нюз как помага с романите му.

Халюцинации на изкуствения интелект, наричани още конфабулации, имаме когато инструментите предоставят невярна информация, която може да варира от предложения, които изглеждат напълно правдоподобни, до такива, които са очевидно напълно безсмислени. Уендалин Никълс, издателски мениджър на Cambridge Dictionary, каза за Скай нюз:

„Фактът, че технологията може да „халюцинира“, ни напомня, че хората ще трябва да продължават да използват своите умения за критично мислене, за да използват тези инструменти. Изкуственият интелект е фантастичен в прехвърлянето на огромни количества данни, за да извлече конкретна информация и да я консолидира. Но колкото по-оригинален поискате от него да бъде, толкова по-вероятно е да внесе заблуди“.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук