Общопрактикуващ лекар: Връщаме се към старото нормално

контакти

Можем да кажем, че в предходните две години, в които бяхме в една сравнително изолационна среда – бяхме с маски, пазихме дистанция…, е имало по-малко случаи, но то е заради мерките, които са влияели на всяко едно инфекциозно заболяване, не само на ковида. Сега повечето случаи правят впечатление, но не е нищо по-различно от годините преди ковида, за когото свикнахме само да говорим. Връщаме се към старото нормално, заяви пред NOVA общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

В началото разговорът бе за появили се информации, че са нараснали случаите на  инфекциозната мононуклеоза. Те не са повече от обичайното, каза медикът. Мононуклеозата е известна като болест на целувката, понеже се пренася при много близък контакт, използване на едни и същи прибори и т. н. Характеризира се с висока температура, увеличени лимфни възли, болки в гърлото. Съществено е, подчерта д-р Николова, че не се лекува с антибиотик, защото може тежко да влоши състоянието.

Според нея, към момента има ковид, но не са много случаите, има мононуклеоза, появиха се първите случаи на грип и други вируси. Както се казва, имаме всичко, като коледен пазар сме в нашите кабинети, сподели общопрактикуващият лекар.

Д-р Николова посочи още, че пикът на грип се очаква в началото на януари. По думите й, който има желание, още има време да си направи противогрипна ваксина. Тя подчерта, че трябва да внимаваме с големите събирания по празниците, препоръча повече разходки на чист въздух, независимо от ниските температури, тъй като студът убива бактериите и се каляваме.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук