Общините пред невъзможност да изпълняват договорите си по проекти

контакти

Актуални теми коментира на пресконференция днес кметът на община Димитровград Иво Димов. Като най-значими той очерта липсата на яснота за програмата за енергийна ефективност и неприетите през миналата седмица предложения за промяна в Закона за обществените поръчки, които рефлектират върху работата по действащите проекти в общините.

„Хората непрекъснато ме питат дали да санират жилищата си сами, или да изчакат средствата от Плана за възстановяване и устойчивост в частта за енергийна ефективност. Не мога да им отговоря кое е по-добре за тях, защото няма никаква яснота към момента по темата. Това, което се знае от насоките, които са ни дадени до момента е, че първо трябва да има регистрирани сдружения на собствениците и второ те сами ще плащат енергийното и конструктивно обследване за жилищата си, според намеренията на управляващите.“, каза кметът Иво Димов по повод санирането и внесе повече яснота по темата.

122 са сдруженията на територията на община Димитровград, които са подадени към Българската банка за развитие още от предходната програма. От тях 62 са сдружения в панелни блокове и 60 в тухлени. Димов сподели, че се очаква управляващите да насочат целия процес  по санирането към консултантски фирми и Министерство на регионалното развитие и благоустройството, за разлика от първата програма, когато общините бяха основен бенефициент на всички процеси. Това ще затрудни контрола върху изпълнението, както и комуникацията от страна на гражданите при осъществяване на ремонтните дейности.

„Другият проблем, който се очертава пред общините и бе поставен на Общото събрание пред премиера Петков е приемането на законодателна основа, която да позволи да бъдат актуализирани цените при изпълнението на проекти. След като миналата седмица не бяха приети предложените промени в Закона за обществените поръчки, общините са изправени пред сериозна невъзможност как да продължат работа по текущите договори. Липсата на законова рамка и разписана методология за актуализация на цените възпрепятства фирмите, които са оферирали дадени цени преди година и половина да ги изпълнят, заради галопиращата инфлация.“, сподели кметът на Димитровград и зам.председател на НСОРБ  Иво Димов. – Над 2 млрд. лв. са проектите изпълнявани от общините в страната, а липсата на ясна методология за актуализация на договорите по тях се превръща в сериозна спънка и много от фирмите ще се оттеглят от договорите.

Кметът даде за пример и няколко проекта на  територията на Димитровград сред, които тези за ОДТ „Апостол Карамитев“ и Културен дом „Химик“. Дейностите по театъра са изпълнени на 80%. При кино „Химик“ остава да бъде извършена по-голямата част от ремонта, но повишените цените на материалите и услуги възпрепятстват фирмата да го продължи. Подобен е казусът с парк „Марица“, където общината има спечелен проект, но забавянето на повече от година на съгласувателни процедури с Министерство на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство прави неактуални заложените в началото на проекта цени, които за някои от материалите вече са двойни. Общината ще настоява да бъде удължен договорът, за да се изчака решение на национално ниво. Другият вариант е да се прекрати той и да се обяви нова процедура, но това предполага известен риск, при които могат да бъдат загубени европейските средства, сподели притесненията си кметът на общината.

В пресконференцията участва и зам.кмета по „Европейски програми и международно сътрудничество“ Яшо Минков.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук