Общините настояват да има дългосрочна програма за енергийно обновяване

контакти

На среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и неговите заместници Веселина Терзийска и Ангелина Бонева ръководството на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) изложи своята позиция по проблемите, възникнали около първата покана за финансиране на проекти за енергийно обновяване на жилищни сгради, финансирана от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Въпросът бе обсъден сериозно и във всичките му аспекти по време на последното заседание на Управителния съвет (УС) на Сдружението. Заместник-председателят на УС на НСОРБ и кмет на Димитровград Иво Димов ги изложи пред екипа на министър Цеков.

Общинските ръководства проявяват разбиране към сериозното безпокойство на множеството граждани и общини, предизвикано от класирането на проектите за енергийно обновяване на жилищните сгради и смятат, че е нужно да бъде даден адекватен отговор за причините, довели до напрежение в обществото. НСОРБ счита, че в публичния дебат трябва да се включи и Агенцията за устойчиво енергийно регулиране, която е компетентен орган за валидиране на обективността на сертификатите за енергийна ефективност, около които се породиха спорове.

НСОРБ счита, че трайното решаване на проблемите, свързани с енергийното обновяване на жилищния фонд, трябва да бъде търсено с реализирането на национална програма с прозрачни, достъпни и своевременно огласени правила за подкрепа на собствениците на жилища.

Малко по-рано същия ден, преди срещата при министъра, кметът на Карлово и член на УС на НСОРБ Емил Кабаиванов коментира пред БНР, че предложението е за пълен одит на енергийните сертификати. Другите предложения са за разработване на 3-годишна програма, която да финансира всички проекти в резервния списък, на обща стойност над 2 милиарда лева. Но за решаването на въпроса с качеството на жилищния фонд, е нужна и 10-годишна национална програма. Тогава ще може да говорим за ново качество на живот, енергийно спестяване и зелени сертификати, уточни кметът на Карлово и добави, че за реализирането й са необходими не само европейски средства, а и финансиране от държавния бюджет.

На самата среща министърът обърна внимание, че що се отнася до съмненията в истинността на енергийните сертификати, министерството и общините разбират, че проверка на над 3 600 енергийни обследвания не е възможна. Затова по-важно би било да се търси прагматичен подход за решаване на проблема, макар и за по-продължителен период. МРРБ извършва проверки по всички получени сигнали. Техническите грешки се отстраняват, а възникналите съмнения за достоверност на издадените сертификати за енергийно обследване се препращат на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) за проверка по компетентност.

Андрей Цеков изрази мнението, че по-важно от търсенето на „реванш“ е насочването на вниманието в посока на възможностите, които държавата би могла да акумулира, за да отговори на тази остра обществена потребност, каквато е санирането. Министърът и кметовете бяха единодушни, че в този процес трябва да участват отговорно повече институции, съобщават от Сдружението на общините на чиято страница може да видите повече подробности.

Нашето предложение към министър Цеков е държавата да разработи нова Национална програма с 3 годишен хоризонт и териториално измерение, с прозрачни и открити критерии, която да удовлетвори всички граждани, заявили желание домовете им да бъдат енергийно обновени, написа на профила си малко по-късно кметът на Димитровград Иво Димов. Той изрази надежда, че разговорът ще продължи в същия конструктивен тон и в интерес на хилядите граждани, които останаха неудовлетворени и разочаровани от първия етап на процедурата за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук