Община Хасково спечели наградата на БГАсист в конкурса „Достъпните“

контакти

Официалният сайт на община Хасково спечели първо място в конкурса „Достъпните 2021“. Конкурсът се организира от БГАсист и има за цел да обърне вниманието на обществеността върху нуждата от осигуряване на уеб достъпност за хора със зрителни увреждания. Номинациите за достъпност на сайтовете са направени от хора с нарушено зрение, които ежедневно използват специализирани програми. Това е екранен четец-софтуер, който преобразува текста от екрана в звук. Незрящите хора не работят с мишка, а само с клавишни комбинации. Когато сайтът не е съобразен със съответните изисквания за работа с т.нар. екранен четец, незрящият потребител не може да използва сайтът пълноценно.

Днес на официална церемония в платформата ZOOM бяха връчени отличията на най-достъпните сайтове. Община Хасково спечели първото място и по-ценното: благодарност и признание от БГАсист за социалната си ангажираност.

В официално изявление от организацията заявиха: „Специални благодарности на наградените: Община Хасково, Водоснабдяване и канализация – Варна ООД, Фондация „Хоризонти“, Община Бургас, община Варна, Община Стара Загора, Електронната библиотека към Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“, Единен информационен портал https://coronavirus.bg/, Моята библиотека, Булсатком, Takeaway.com, Google Play. Благодарим и на онези от вас, които номинирахте достъпни сайтове.

На снимката се вижда компютърен екран и участниците в Zoom церемонията. Вижда се също и плакетът, който наградените сайтове получават – надписан на плоскопечатен шрифт и брайл.

Всички публични сайтове на територията на ЕС трябва да бъдат достъпни за хора с увреждания, съгласно Директивата за уеб достъпност за хора с увреждания ЕС 2102 от 2016 г., а българският нормативен акт за регулиране е Наредба за общите изисквания към информационните системи, регистрите и електронните административни услуги. Стандартът за уеб достъпност е Web Content Accessibility Guidelines. С него в световен мащаб се съобразяват правителства, бизнес и обществени организации.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук