Община Димитровград с крачка напред за създаване на супер комплекс край басейна в Меричлери

Община Димитровград се приближи с още една крачка до създаването на супер комплекс край басейна в град Меричлери. Това стана ясно на информационна среща по линия на проект „Активизиране на местния потенциал – ГАЛОП“, изпълняван от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и Норвежката асоциация на местните власти, по който Димитровград е избрана за пилотна община.

Срещата се състоя в лятната читалня на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ и Историческия музея, открита от кмета на Димитровград Иво Димов. В нея участваха Маруся Цветкова – част от екипа по управление на този проект от страна на НСОРБ, както и Евгени Иванов – представляващ екип от консултантски фирми, работещи с НСОРБ за подготовка на стратегиите.

Около две години работим по проекта и се надявам в следващите месеци да съумеем да го подготвим. Визирам потенциала на минералния извор „Соленци“ в Меричлери, който ще даде тласък за развитието на общината и целия район, коментира Иво Димов.

Основната идея е да доразработим концепцията за възстановяване и изграждане на спортно-развлекателния комплекс, който ще осигури широка гама от възможности за спорт на открито. Става въпрос за басейна с минерална вода, фитнес, тенис кортове, игрища за баскетбол, волейбол, съответно – трибуни, кафе-клуб, конферентна зала, създаване на възстановителен център, предвид доказаните лечебни свойства на водата… На база тези дадености ще се разкрият нови работни места и ще се почувства значението на този проект в следващите години, допълни кметът на Димитровград.

В рамките на генералния проект имаше конкурс, по който общините можеха да представят свои концепции за развитието на местните икономики. Получихме 42 такива, от които са одобрени 10. В конкретния случай, концепцията на Община Димитровград е една от тях – за развитието на комплекса в Меричлери. През последните 6 месеца се развиват детайлите по тези одобрени концепции. В момента сме във финалната фаза по подготвяне на стратегии и бизнес планове към съответните концепции, обясни Маруся Цветкова.

Предстои тези стратегии и бизнес планове да са готови финално до 15 септември. След това ще се търси финансиране по малката грантова схема, която ще финансира тези 10 проекта на тези 10 общини. Малката грантова схема се очаква да бъде отворена в края на октомври, поясни Цветкова. Тя акцентира, че се търси нов подход, при който общините да имат възможност да посочват какво им е необходимо за съответните населени места, на която база се изграждат условията за кандидатстване и финансиране.

Евгени Иванов даде подробности за разработваните стратегии и бизнес планове, към съответните концепции. Той посочи, че 10-те общини, които ще имат достъп до финансиране по програмата, за реализирането на конкретните проекти, са Левски, Иваново, Лясковец, Елена, Вълчи дол, Банско, Белица, Момчилград, Димитровград, Брезово.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук