Община Димитровград прекратява договор за столовете в театъра, обявява нова процедура

контакти

Община Димитровград прекратява договора на софийска фирма по обществената поръчка за ремонт на театър „Апостол Карамитев“, доставила новите столове за салона му. Това е станало след преценка, че те по никакъв начин не отговарят на заложените изисквания. Предстои да се обяви нова процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП) за доставка на това оборудване. Ще се стигне до забавяне, но срокът за приключване на проекта е удължен до юли месец следващата година. Това бе коментирано на пресконференция на кмета на Димитровград Иво Димов, с участието на главния юрисконсулт Тодор Иванов и началника на инвестиционния отдел в Общината.

Няма как да поставим подобни столове в една културна институция, каквато е театърът. Преди няколко месеца ни бе предоставена мостра на тези столове. Одобрихме я. Имахме забележки само за цвета. Впоследствие получихме нещо много различно от тази мостра. Това не е дамаска, а плат, който е обидно да се слага на подобни столове, а седалката е с цип. Отделно от това, комисия констатира, че тези столове не отговарят на зададените условия. Опитах се да разговарям с фирмата, за да решим проблема. Получих отказ и заплашителни писма, с които ни приканват да разплатим доставеното оборудване. След прекратяването на договора, ще обявим нова процедура по ЗОП за доставка на това оборудване. Ще се забавим допълнително, но имаме време. Най-вероятно фирмата-доставчик ще заведе дело в съда, за да си търси правата коментира Иво Димов. Той допълни, че искрено се надява, ако се стигне дотам, делото да е в полза на Общината.

Поведението на въпросната фирма е нагло и некоректно. Вече 11 години се занимавам с различни проекти и за първи път срещам подобно отношение спрямо една институция, като Община Димитровград. Доколкото разбирам, въпросната фирма има немалко проблеми с общините. Има регистър на некоректните фирми и ще бъде подадена там, подчерта кметът на Димитровград. Бе обяснено още, че Общината не може да заведе дело, тъй като столовете не са разплатени и няма основания. От Управляващия орган, пък, очаквано, са казали, че не могат да се месят.

Главно, предметът на договора по обществената поръчка е, че трябва да са налице следните изисквания –  да отговаря артикулът на техническа спецификация, предложение за изпълнение и ценова оферта. В този случай нито едно от тях не е спазено от изпълнителя. Явно спорът ще се реши в съдебно производство. Очакваме да спечелим, имаме добри шансове, заяви главния юрисконсулт Тодор Иванов.

Думите му продължи началникът на инвестиционния отдел Клавдия Тончева, която поясни, че има разминавания в междуосовото разстояние, височината на облегалката, използване на талашит, вместо масивно дърво, поставен плат, който не отговаря на противопожарните изисквания за публични сгради…

Посоченото оборудване е за 140 хил. лева. В него влизат 342 стола за театъра, фотьойли, оборудване за гримьорни. Те са доставени на 27 септември. Фирмата помолила столовете да бъдат монтирани на по-късен етап, когато завършат строителните дейности. Две седмици по-късно са били видени и констатирано, че не е това, което трябва да бъде…, за да се стигне до прекратяване на договора. Това спира само конкретното изпълнение по поръчката, което касае оборудването. Цялата доставка е получена и съхранена. Предстои да се уведоми фирмата, че може да дойде и да си вземе нещата… Допускането е, че няма да го направи, като надеждата е, че компетентните лица в хода на евентуално дело ще установят правотата на взетото решение.

На пресконференцията бе коментирано още, че по ЗОП има два начина за определяне на фирма, която да изпълнява определени дейности. Първият е да се заложи най-ниска цена, което води до проблеми, както е в случая със столовете. Вторият – да се заложат различни критерии за избор на фирма, които обаче често се тълкуват като дискриминационни и може да се стигне до финансови корекции.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук