Общината: МРРБ абдикира от обсъждане на тежкото състояние на ВиК – Димитровград

На свиканото днес от 13:30 часа по инициатива на Община Димитровград Общо събрание на съдружниците на „ВиК“ ООД Димитровград, Държавата, в лицето на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), не изпрати свои представител.

Като мажоритарен собственик от „ВиК“ ООД Димитровград  на 51% от дружеството, по този начин ресорното министерство абдикира от обсъждане на тежкото състояние на ВиК – Димитровград, което заради постоянно нарастващата цена на тока, е изправено пред фалит, посочват от Община Димитровград.

На последното си заседание Общински съвет – Димитровград гласува спешно сумата от 245 000 лв., които общината да внесе по сметката на ВиК, за да бъде възможно функционирането на дружеството в следващите няколко месеца до изясняване на тежката ситуация във ВиК сектора, поясняват от администрацията.

Оттам припомнят, че вчера Български ВиК Холдинг отпусна на ВиК – Хасково безлихвен заем от близо 2 млн. лв. за справяне с критичната ситуация с натрупаните сметки за ток през последните месеци.

Същевременно, От ВиК – Димитровград информираха преди дни, че е налице остра нужда от кредит в размер на 500 000 лева за заплащане на неплатените задължения за ток и за частично посрещане за първите три месеца на 2022 г. Ако той не бъде отпуснат, през януари или февруари дружеството ще обяви несъстоятелсност и може да се създаде реална опасност от водна криза.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук