ОБЩИНАТА ЗА СВЕТИЛИЩЕТО НА НИМФИТЕ: МЯСТО ЗА ПИКНИК ИЛИ КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ?

[quote]ОБМИСЛЯТ ВЪЗСТАНОВЯАНЕ НА СГРАДИТЕ ОКОЛО ИЗВОРА, В АВТЕНТИЧЕН ВИД[/quote]

newbeautyТрябва да направим така, че да доразвием Светилището на нимфите и Афродита, край Каснаково.  За съжаление, в годините назад на мястото се организират предимо пикници. В това няма нищо лошо, но ние трябва да решим какво искаме. Дали то да бъде определено за място за пикник, или да бъде развито като културно-историческо, привличащо туристи от близо и далеч? По-скоро смятам, че Светилището трябва да придобие статут на място, на което хората да се докосват до историята, коментира кметът на Димитровград Иво Димов. Това той каза на среща-разговор в зала „Гроссето“, свързана с дейностите на обекта край димитровградското село. В нея участваха главен асистент д-р Веселка Кацарова от Националния археологически институт и музей при БАН, директорът на Историческия музей Елена Георгиева, уредникът в музея Нели Кръстева.

Значителни финансови средства по европрограмите бяха реалиозирани на Светилището на нимфите, както и за достъпа до него. Извършиха се археологически разкопки и последващи консервации. Междувременно, кметът на Хасково Добри Беливанов е поел ангажимент за ремонт на отсечката, която свързва Международния път с Каснаково.

През тази година отново са заложени средства в общинския бюджет на Димитровград, за археологически дейности. Те ще бъдат съгласувани с Министерството на културата и Националния археологически институт. Обмисля се и подготовката на проект, който да възстанови античните сгради около Извора на нимфите, в автентичен вид.

olea-625-50 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук