Общинари се обучават за противодействие на корупцията

Първи семинар в България, по новия Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, се проведе днес Димитровград. Той бе организиран от председателя на Общинския съвет Гергана Кръстева. Основен лектор бе докторът по право и експерт по конфликт на интереси Николай Николов. Той е и бивш председател на Комисията за установяване конфликт на интереси в България.

Законът влезе в сила на 23 януари тази година и предвижда изключително много правомощия на Комисиите за установяване конфликт на интереси към Общинските съвети, бе коментирано на форума.

Има много нови моменти, нови изисквания, които са свързани със закона. Поради това се обединихме повече от 15 общини и провеждаме обучение на председатели на общински съвети и председатели на комисии за установяване конфликт на интереси. Считам, че е важно, предвид това, че до 23 април се предвиждат срокове, които дават задължението на всички общински съветници да подават декларации за несъвместимост и конфликт на интереси, обясни Гергана Кръстева.

Целта на семинара е да се обяснят новите моменти в материята на конфликта на интереси. В това число влизат декларациите, които предстои да се подават, процедурата за установяване конфликт на интереси, натрупванията като административна практика… Те трябва да бъдат разяснени на максимално широк кръг съветници и председатели на общински съвети. По този начин ще се осигури безпроблемното изпълнение на закона, обясни Николай Николов.

Оживена е дискусията. Много голям интерес има към нея и желание за стриктно приложение на закона. Сигурен съм, че се дава добро начало на изпълнението му в перспектива, допълни експертът.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук