ОбС завря по темата ВиК

Общинският съвет в Димитровград буквално завря по темата за вливането на ВиК – Димитровград към ВиК – Хасково. Точката бе свързана с Общо събрание на съдружниците във ВиК -Димитровград, в което Община Димитровград е съдружник, предстоящо на този петък. Четири, както писахме, са точките на събранието. Три от тях се отнасяха до прехвърляне на търговското предприятие ВиК – Димитровград на ВиК – Хасково. Четвъртата е за приемане годишния финансов отчет и доклад за дейността на ВиК – Димитровград за миналата година.

Става дума за прехвърляне на търговското предприятие по реда на чл. 15 от Търговския закон. Това не е продажба на активи, не е продажба на дялове, това е прехвърляне на търговско предприятие, за да може да се гарантира оставането на работниците и служителите на работа. Прехвърлянето се прави с договор за покупко-продажба, който се сключва между двете ВиК дружества, обясни председателят на ОбС Гергана Кръстева. В крайна сметка обаче, тя оттегли посочените точки, както се изяснява по-долу, като остана само четвъртата.

Градусът на напрежението се повиши още в началото на точката, когато декларация, от името на сесийната група на местна коалиция „Движение заедно за промяна“ (ДЗП), изчете общинският съветник Калина Монева. Тя заяви, че сесийната й група, макар с различни членове през годините, винаги е била против преминаването на ВиК – Димитровград към Асоциация по ВиК (АВиК) – Хасково. По думите й, през годините се е обяснявало как почти милиард лева ще потекат към община Димитровград, но средствата са се загубили по трасето…

10 години дружеството е хранилка за партийни кадри. Кметът не вдигаше цената на водата, а в същото време, печелейки гласове, потопи под вода ВиК – Димитровград. И сега Иво Димов и Гергана Кръстева искат от нас да вземем решение окончателно да се отървем от общинския дял в дружеството… Не знаем Иво Димов и Гергана Кръстева на чия страна сте през изминалите два мандата, както и сега, заяви Монева, с призив да не бъде подкрепяна точката или да бъде оттеглена.

От името на сесийната група на БСП Пламен Панев предложи първите три точки от докладната да бъдат отложени за следващ период, а по четвърта да се гласува положително на Общото събрание. Той изложи мотиви, че не е ясно каква ще бъде цената на водата след присъединяването към АВиК, какви инвестиции са предвидени, ще има ли съкращения и т. н.

Позицията на „Движение заедно за промяна“ има съществени фактологически несъответствия с действителното юридическо състояние на ВиК – Димитровград, каза председателят на ОбС Гергана Кръстева и подчерта, че дългогодишни общински съветници не трябва да си позволяват да правят подобни изказвания. Думите, че Иво Димов е потопил ВиК под вода са не само неверни, но и изключително некоректни. Фактите са, че дружеството ВиК – Димитровград е 51% държавно и 49% общинско. В момента имаме покана за Общо събрание на това дружество, с конкретен дневен ред, която трябва да представя пред ОбС. Нямам друг избор, защото в противен случай ще излезе, че крия информация. Не казвам по какъв начин да гласува представителят на Община Димитровград. Това ще каже ОбС, според предложените варианти – за, против или въздържал се.

Изявление започна и кметът Иво Димов, но не успя да го завърши, поради нарушения ред в залата…

Вие отдавна искате да няма глас народът. Искате една групичка от хора да вземат решения. Вземайте си ги… подхвърли председателят на сесийната група на ДЗП Стефан Димитров , който влезе и в словесна разпра с колегата си от ГЕРБ Валентин Христов. Двамата получиха забележки, а заседанието бе прекъснато за 10 минути. Малко по-късно Димитров си тръгна, като изстреля словесни реплики към Димов и Кръстева.

Консолидацията във ВиК сектора ще гарантира европейски средства. Не настоявам за гласуване на днешното решение, но трябва да сте наясно какви са последствията от едното и другото. Настоявах пред предишните и сегашни управляващи да има диференциация на цената на водата в една обособена територия. В случая, например, не е справедливо да плащаме цена, както в Хасково, защото през годините инвестициите в Димитровград са много повече – Воден цикъл, допълнителни средства за подземна инфраструктура, загубите на вода са под 50%, за разлика от Хасково, където са много повече. Проблемите са ни по селата, където не можем да се справим със собствени средства, трябват и европейски, заяви Иво Димов.

Градоначалникът подчерта, че цената на водата в Димитровград от години е 1.86 лева, като реалната трябва да бъде 2.7 лева. При всички случаи ще има увеличение, но важното е да не е шоково. В тази връзка, Димов съобщи, че заедно с народния представител Катя Панева ще имат среща с председателя на КЕВР Иван Иванов, на която ще обсъждат нов законопроект, касаещ ценообразуването и бизнес плановете на ВиК. Ще се обсъдят възможни текстове, които могат да бъдат предложени между 1 и 2 четене, отнасящи се до това на територията на една област да има общини, с различни цени на водата, а не както се иска сега – еднаква. Мотивът е, че себестойността на различни места е различна. Кметът нито е потопил, нито ще потопи ВиК. Задачата му е да осигурява средства за инфраструктурата, подчерта Димов.

Той препоръча на вносителя Гергана Кръстева да оттегли първите три точки от внесената от нея докладна и да остане само четвъртата, като се мотивира, че ще направи необходимите срещи, за да се потърсят варианти за диференциране цената на водата. Кметът каза още, че Димитровград е единствената Община в България, която предстои да получи средства за вливането си в АВиК.

Председателят на ОбС така и направи – оттегли трите точки. На Общото събрание представителят на Община Димитровград Юлиян Семерджиев ще предложи да бъде отложено разглеждането на трите точки за следващо Общо събрание – до уточняване нормативната база по възможността за различни цени на водата в една АВиК.

Изводът от всичко бе, че ВиК – Димитровград е в патова ситуация, тъй като не може да вдигне, макар и с по-малко, цената на водата, за да покрива разходите си, не може и да се отдели от АВиК, тъй като държавата няма да го позволи. Изходът е да се намерят законови решения, които да направят нещата по-справедливи.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук