Обсъждат създаването на Общински културен институт в Хасково

контакти

Министърът на културата Кръстю Кръстев и кметът на Хасково Станислав Дечев проведоха работна среща. Двамата обсъдиха възможността за създаване на Общински културен институт в Хасково, съобщават от Общината.

„Министерството на културата и Община Хасково имаме ползотворен работен диалог. Днес набелязахме някои конкретни неща, които трябва да изпълним“, каза министър Кръстю Кръстев. Той благодари на кмета Станислав Дечев за това, че проявява инициативност и има позитивно отношение към културата.

„Радвам се, че имаме подкрепата на Министерството, за да създадем Общински културен институт. В него ще бъдат трите оркестъра – Камерен, Народен и Духов. С тази структура творците ни ще имат възможност да кандидатстват по проекти за финансиране на дейности. Община и държава ще си партнираме. Ние ще продължим да издържаме оркестрите, а през Министерството на културата те ще кандидатстват по проекти, за да развиват дейностите си“, съобщи кметът Станислав Дечев.

Зам.-министър Амелия Гешева благодари на Община Хасково за подхода при подпомагане на културните дейци в лицето на Програма „Културни инициативи“ и призова за по-голяма активност от страна на творците. Тя уточни, че предстоят промени в Закона за библиотечното дело и Закона за народните читалища, с цел синхронизация, единен библиотечен стандарт и регламентиране на читалищните библиотеки.

В разговорите участваха  ръководителите на културните институти в общината – ДКТ „Иван Димов“, РИМ – Хасково, РБ „Хр. Смирненски“, Художествената галерия, диригентите на Камерния, Духовия и Народния оркестър при Община Хасково, директори на музеи и театри от областта, представители на неправителствени организации.

Малко по-рано днес министърът на културата бе и в Областна администрация – Хасково, където домакин на срещата бе областният управител Гинка Райчева. На нея бяха дискутирани условията и потребностите за развитието на общините в областта на културата.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук