Обсъждат безплатно саниране за подадените сгради до края на март 2023 г.

Предвиждат преодоляване на изолацията на общините от процеса за въвеждане на енергийна ефективност

Подадените предложения за саниране на сгради до края на месец март 2023 г. могат да получат 100% безвъзмездни средства за въвеждане на мерки за енергийна ефективност. Проектите, внесени след март идната година, ще могат да разчитат на 80% средства от Плана за възстановяване и устойчивост. Това е било коментирано на среща на регионалния министър арх. Иван Шишков с ръководството на Националното сдружение на общините, в което участие взе и кметът на Димитровград Иво Димов, като заместник-председател на сдружението.

Предварителни условия за кандидатстване са наличието на архитектурно заснемане, технически паспорт на сградата и предварително изготвено енергийно обследване, предвиждащо за постигане клас В енергийна ефективност. Изискванията към сградите, за които собствениците ще имат възможност да кандидатстват чрез общините, са зданията да са в добро конструктивно състояние и да бъдат проектирани до 26.04.1999 г. Постигането на целите на програмата за 30% намаляване на енергийното потребление ще бъде удостоверявано от независим енергиен одит.

Одобряването на насоките и отваряне на процедурата за кандидатстване е предвидено за ноември 2022 г. Областните информационни центрове ще бъдат основните контактни точки за гражданите за  кандидатстване по програмата.

На срещата е била обсъдена ролята на общините в реализирането на процедурата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, която ще бъде финансирана от Плана за възстановяване и устойчивост.

Насоките за кандидатстване по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап 1“ предстои да бъдат публикувани за обществено обсъждане в края на седмицата. Днес основните положения в проекта бяха представени пред НСОРБ. Кметовете настояват за намиране на трайни решения за налаганите финансови корекции по проектите за енергийна ефективност на жилищни и публични сгради – държавна собственост, както и да бъдат взети предвид актуалните данни на НСИ за размера на инфлацията.

Проектът предвижда да бъде преодоляна изолацията на общините от процеса по саниране на жилищните сгради – принцип, за който НСОРБ настоява от началото на обсъждане на Плана за възстановяване и устойчивост. Ролята на сдруженията на собствениците ще бъде значителна, но основният двигател на процеса МРРБ очаква да бъдат общините.

Представителите на НСОРБ обърнаха внимание на основните рискове моменти в процеса на енергийно обновяване на многофамилните жилищни сгради. Становището на НСОРБ по Насоките за кандидатстване ще бъдат публикувани на сайта му, където вече са публикувани становища по други две процедури за енергийна ефективност, финансирани по Плана за възстановяване и устойчивост – за публични и за търговски сгради

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук