Обсъждат издаването на сертификати за антитела срещу COVID-19 в Естония

В Естония се обсъжда издаването на сертикификати на хора, които имат антитела срещу КОВИД-19. Предложението e на работна група от вирусолози към правителството. Документът ще важи само на територията на страната.

Около 100 хиляди души в Естония вероятно имат антитела срещу КОВИД-19, но заразата не е била потвърдена с ПСР тест и затова не са в официалната статистика. Предложението на най-известния вирусолог на страната е на тези хора да се издават краткосрочни сертификати.

„Трябва обаче да се подчертае, че никъде по света, нито една организация не завява, че определена концентрация на антитела създава защита“, заяви професорът по вирусология Иржа Лутсар

Затова и подобен документ може да действа само на територията на Естония. Но според здравния министър на страната, подобна мярка ще предизвика по-скоро объркване.

„Има логика хората, които докажат с тест за антитела, че са преболедували, да получат сертификат. Основният недостатък е, че такъв документ ще е валиден само на национално ниво. Подобна практика няма в Европейския съюз. И е много трудно да се прецени какво трябва да е нивото на антителата, за да се издаде подобен сертификат“, отбеляза здравният министър на Естония Танел Киик.

Здравният министър на Естония предлага хората с антитела срещу КОВИД-19 да се ваксинират с една доза.

„Така ефектът ще е по-дългосрочен и хората ще получат 12-месечен сертификат“, допълни Киик.

В Естония сертификат, удостоверяващ ваксинация или преболедуване от КОВИД-19, се изисква при обществени събирания, посещения на заведения и барове, на кина и театри.

Източник: БНТПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук