Обсъждат изграждането на завод за „зелен“ водород край Хасково

Проект за изграждането на завод за „зелен“ водород обсъдиха днес областният управител на Хасково инж. Минко Ангелов и управителят на Тракия икономическа зона (ТИЗ) инж. Пламен Панчев. Очакванията са той да бъде реализиран във въглеродно-неутрален индустриален парк „Тракия икономическа зона-юг“ – на терена на бившето летище „Узунджово“, съобщават от Областна администрация – Хасково.

Инж. Пламен Панчев припомни, че екипът на ТИЗ е в основата на „Консорциум за въглеродно-неутрални индустриални паркове“, в който са включени 4 области, като концепцията се развива заедно с общините Пловдив, Хасково, Бургас и Габрово. Той сподели и коментар на изпълнителния директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев, според който изграждането на въглеродно-неутрални индустриални паркове е един от основните и най-смислени акценти в Плана за възстановяване и устойчивост, който България внесе в ЕК.

Във „Въглеродно-неутрален индустриален парк Тракия икономическа зона-юг“ се предвижда реализацията на проекти, свързани с енергийната ефективност и ВЕИ, водород, умно управление на водата, кръгова икономика, последна миля на доставката, дигитализация, образование и квалификация, социално предприемачество и Трансдисциплинарен център за трансфер на знания и технологии.

„Ние се ангажираме да разработим и изградим фабрика за производство на „зелен“ водород, с помощта на т. нар. електролизьори“, посочи инж. Панчев. Той даде и подробности по инвестиционното намерение. За суровина се използва вода, а изходните продукти са водород и кислород. За осъществяване на този процес електролизьорите използват електрическа енергия, която е предвидено да се доставя от ВЕИ, което определя произведения водород като „зелен”. Предвидено е в рамките на проекта да бъде изграден фотоволтаичен генератор на електрическа енергия, който приоритетно ще захранва упоменатите по-горе електролизьори. От инфраструктурна гледна точка, за осигуряване на необходимия енергиен баланс при отчитане на неравномерностите в производството на електрическа енергия от ВЕИ е необходима връзка с електропреносната мрежа. Това ще гарантира равномерната и планова работа на системите за производство на водород, тъй като в моменти на излишък на енергия, същата ще може да бъде отдавана в мрежата, а в моментите на недостиг, зелена енергия от други ВЕИ източници може да бъде доставяна за обекта, през механизмите на свободния електроенергиен пазар. Проектът предвижда изграждане на завършена технологична система, включваща: Генерация на зелена енергия, производство на водород (чрез електролиза), складиране на водород и енергия, дистрибуция и разпределение на енергийни продукти до крайни ползватели и енергийни мрежи, периферни и поддържащи основните процеси съоръжения.

Проектът е подкрепен от огромния опит на EWE и Solarpro Holding в интегрирането на възобновяеми енергийни източници и водещи доставчици в Европа на технологии за електролиза на водород.

Инж. Панчев допълни, че в границите на „Въглеродно-неутрален индустриален парк Тракия икономическа зона-юг“ ще се изгради и логистичен център “last mile delivey” за складиране и съхраняване на производствени стоки на предприятия. „Последната миля“ в логистиката е най-важният етап в скъсяването на веригите за доставки, който включва получаване на поръчка от складa и доставка навреме до клиента, магазина или конкретен пункт за получаване. Стойността на този етап представлява повече от 50% от общата стойност на доставката, затова и интегрирането на електромобил ще допринесе за редуциране на тази стойност, както и ще намали до минимум въглеродните емисии. Този проект получава подкрепа от световноизвестната компания „Милара Интернешънъл“, която е лидер в производството на електромобили.

Инж. Минко Ангелов от своя страна изрази подкрепа за един нов проект – първата фабрика за нитрилни ръкавици в Европа, който се реализира от изцяло българската фирма PPS Manufacturing. Това е уникален за България и за цяла Европа проект, тъй като в момента на континента няма производство на предпазни нитрилни ръкавици за медицината и хранително-вкусовата промишленост и възможността за създаване на такова предприятие в нашата страна, особено в условия на пандемия, ще осигури голямо икономическо предимство на България и ЕС. Българската компания работи и по идеята за производство на биоразградими ръкавици.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук