ОБСЪЖДАТ БЪДЕЩЕТО НА КУЛТУРАТА, БЕЗ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ОБС

контакти

[quote]МЕСТЯТ ТЕАТЪРА В БИВШЕТО КИНО „ХИМИК“?[/quote]

Дейци обсъдиха нови идеи и перспективи в развитието на културния живот в общината. Представители на общинския съвет и в частност съветници от постоянната комисия „Култура вероизповедания и средства за масова информация“ не бяха поканени на нея. „Мисля, че първо трябва да формулираме идеите, после да ги обсъждаме в ОбС. Грешка е от моя страна, че не поканих председателя на комисията. Според мен, е важно мнението на хората, ангажирани изцяло в сферата на културата. Нищо лично няма тук. Нека да формулираме идеите и ще ги обсъдим с местните парламентаристи. Това каза кметът Иво Димов, който водеше срещата. Общо трима представители има в постоянната комисия. Неин председател е Христо Цветков от сесийната група на БСП. Секретар Калина Монева /коалиция „Да за Димитровград“/ и членове Живка Вълкова /ЕНП/, Бончо Димитров /БСП/, Мариела Ангелова /ГЕРБ/.

В началото Иво Димов обясни, че срещата се свързва с Общинския план за развитие, който трябва да бъде готов до септември тази година и ще определя развитието в следващите 7 години. Тя е втора от поредица, започнала преди дни със земеделските производители. Във времето напред амбицията е да се инициират такива и в другите отрасли. На тази база ще се работи за Интегриран план за градско развитие, за чието изготвяне са договорени 500 хил. лв. Освен това, Димитровград попада, заедно с още 67 общини, по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Културата винаги е била в перо „и други“, каза временният директор на библиотеката Петко Каневски. Той говори за цялостна арт промяна на пространството пред културната институция. Подкрепи го главният уредник на Дом-музей „Пеньо Пенев“ Живка Шишкова, заявявайки, че фасадата не е удачна с магазините под сградата. Диригентът на Забавно-духов оркестър Доцо Вътков изрази възмущението си, че Димитровград няма символ за Националния празник 3 март. Отдаваме почит на една малка плоча, каза той. Поиска също така подкрепа за формиране на детски оркестър. Амбицията е да се създаде още една формация. Ще работя безвъзмездно за осъществяването на предложението, допълни диригентът. На срещата се говори още за това, че паметникът на Апостол Карамитев трябва да бъде монтират в пространството пред бившето кино „Химик“. Споделена бе също идеята театърът да се премести там. Трябва гражданите да участват активно при формулирането на новите идеи, сподели творецът Гроздан Грозев. Търсим форми за комуникация, казаха от администрацията. Ще поставим кутия за пускане на предложения, както и линк към сайта, допълниха оттам. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук