ОБСЪЖДАТ „АТРИУМ“ В КУЛТУРНОТО МИНИСТЕРСТВО

АТРИУМ
контакти

В края на миналата седмица в Министерството на културата се проведе форум по проект АТРИУМ – „Архитектура на тоталитарните режими от XX век в градското управление“. Целта бе да се обсъди Ръководството за управление, опазване, нова функция и икономическа валоризация на архитектурните режими от миналото столетие. Това е един от най-важните елементи от проекта. Ръководството е сериозен научен труд, разработен от университета в Любляна и интердисциплинарни групи, включени са проучвания на специалисти от Съвета на Европа и др. На срещата в министерството разработката получи висока оценка. Тя е насочена не само към историци и хора, занимаващи се с културно наследство, но и към специалисти от други сфери, като туризъм, икономика. Това каза Жени Александрова, старши експерт в общината и част от екипа на АТРИУМ.

Тя допълни, че важното е все по-голямата популярност, която придобива проекта. Идеята за създаване на културен маршрут е свързана с използването на архитектурното наследство на Димитровград като лост за развитие.

Форумът се организира от общината и Националния институт за недвижимо културно наследство. На нея присъстваха арх. Доника Георгиева от Университета по строителство и геодезия /УАСГ/, Румен Драганов – директор на Института за анализ и оценки в туризма, архитектите Емилия Кънева, Ленко Драганов, Андрю Хаманд – урбанист. Там бе също екипът от София по проекта.

„АТРИУМ“ включва 18 партньора от 11 държави в Югоизточна Европа – Италия, Словения, България, Унгария, Словакия, Румъния, Гърция, Хърватска, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук