Обсъждане: Бюджетът на Димитровград за 2022 г. – непредсказуем и сложен

Публично обсъждане на проектобюджета на Община Димитровград за 2022 година се проведе снощи в зала „Гросето”. Той бе представен от кмета Иво Димов и главния експерт „Бюджет” Галя Делчева. Проектобюджетът на община Димитровград е разработен  така, че да гарантира финансова обезпеченост и стабилност на всички структури на бюджетна издръжка, с оглед изпълнение на техните функции в областта на образованието, социалните дейности, здравеопазването, културата, спорта, чистотата, благоустрояването, административно-правното обслужване на гражданите и другите предоставяни услуги, посочват от Общината.

„Това е най-непредсказуемият и сложен бюджет, който сме имали до сега. Бюджет, който ще бъде изпълняван в условията на криза и ръст на цените на енергията, на материалите. За първи път обсъждаме бюджет на общината, когато е минало вече първото тримесечие,” коментира кметът на Димитровград Иво Димов.

60 639 660 лв. са заложении за 2022 година в бюджета на община Димитровград, като от тях 32 031 031 лв. е размерът на приходите за делегирани от държавата дейности и 28 608 629 лв. – от приходи за местни дейности.

Най-много средства от бюджета за тази година са предвидени за образованието, в размер на 23 910 335 лв. За здравеопазване ще бъдат отделени 1 148 952 лв. и 5 123 077 лв. за социално осигуряване, подпомагане и грижи. За култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело са предвидени 3 805 213 лв. Средства в размер на 13 206 178 лв. са отделени за другата основна разходна функция – благоустрояване и опазване на околната среда.

Планираният размер на инвестиционната програма на Общината за 2022 година е 21 290 757 лв. С тези средства са предвижда да бъдат извършвани ремонти на улици и благоустрояване както в градската среда, така и по кварталите и малките населени места.

По-важни акценти в инвестиционната програма са: основно обновяване на ОУ „Христо Смирненски”, с. Радиево; реконструкция на ул. „Груди Кирков“, ул. „Климент Охридски“, ул. „Цар Борис I”; основен ремонт на улиците „Хеброс”, „Баба Тонка”, „Вела Пеева” в кв. „Черноконево“; рехабилитация на ул. „Девети септември” в с. Крепост; основен ремонт на ул. „Пеню Хасърджиев” в гр. Меричлери. Ще продължи реконструкцията на бул. „Ст. Стамболов” от моста на река Марица към кв. „Марийно“.  През тази година е заложено да бъде благоустроено дворното пространство Открит паркинг и благоустрояване на дворно пространство на МБАЛ „Света Екатерина” и изграждането на паркинг там. Предвижда се основен ремонт на фасадата на сградата на Дневния център за деца с увреждания и Дневния център за пълнолетни лица с увреждания. В градската среда се планира да бъдат изградени и осем фитнеса на открито. През тази година ще бъде извършен основен ремонт на дворното пространство на детска градина „Слънце”, както и изграждането на кухня, която да обслужва изхранването на потребителите във всички социални дейности на територията на общината. Средствата, предвидени в бюджета за нея, са над 700 хил. лв.

Ще продължат дейностите и изпълнението и през 2022 година по двадесет и два европейски проекта в общината, като по-значимите от тях са:  „Благоустрояване и реконструкция на парк „Марица”, „Основно обновяване на Драматичен театър „Апостол Карамитев”, „Реставрация и ремонт на Културен дом „Химик”, включително прилежащи площи, гр. Димитровград”, „Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Димитровград чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление”, „Патронажна грижа+ в община Димитровград”, „Център за временно настаняване, гр. Димитровград”, „Интелигентна медицина /SMART_MED/” и други.

В обсъжданията в залата се включиха граждани и общински съветници. Предстои проектът за бюджет да бъде дебатиран и гласуван в Общинския съвет.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук