Обсъдиха потенциала на летище „Узунджово“, чакат саудитските инвеститори

контакти

На оглед на летище „Узунджово“ бяха днес областният управител на Хасково инж. Минко Ангелов, заместникът му Мартин Узунов и изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ д-р Антоанета Барес. Това стана след срещата на министъра на икономиката Никола Стоянов и министъра на иновациите и растежа Александър Пулев с ръководството на Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, където бе представено предложение за инвестиция на съоръжението от двамата български министри, съобщават от Областна администрация – Хасково.

Оттам поясняват, че летището бе включено в инвестиционния проект благодарение на доброто сътрудничество и съвместната работа между ръководството на Областна администрация – Хасково и Националната компания индустриални зони.

Бившето военно летище крие в себе си огромен потенциал за цялата област, коментираха на огледа днес Антоанета Барес и инж. Минко Ангелов, който е в отпуск, но неговата ангажираност към проекта за разкриването на карго летище и изграждането на индустриална зона край Узунджово продължава, подчертават от Областна администрация.

То е в близост до българо-турската и българо-гръцката граница (на около 80 км) и само на 5 км от магистрала „Марица“, което го поставя на добро стратегическо място и създава благоприятни условия за развитие на област Хасково. Бъдещата  инвестиция в карго летище и индустриална зона в Узунджово може да има изключително значение за целия регион, тъй като е на по-малко от 2 часа разстояние от пристанища в Бургас и Александруполис. В близост е до жп гарата в областния град и жп гарата в Димитровград. Изграждането на карго летище и индустриална зона би изиграло ключова роля за разширяване възможностите на бизнеса като бъдат привлечени чуждестранни и български компании за създаване на предприятия и фабрики, както и разкриването на нови работни места. Хасково и Димитровград разполагат с богат потенциал от човешки ресурс.

През територията на областта преминават два ключови трансконтинентални коридори. Първият свързва Западна и Централна Европа с Истанбул и Азия, а вторият – Северна Европа със Средиземноморието, бе подчертано още на огледа. Тези характеристики на терена са част от предпоставките за превръщането му в изключително перспективен индустриален парк.

След като инвестиционният проект бе представен от министър Никола Стоянов, се очаква представители на Фонда да посетят страната ни, за да се запознаят с локацията и техническите параметри на проекта, в това число и летище „Узунджово“.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук