ОБСЪДИХА БЮДЖЕТА. ДИМИТРОВГРАД НАМАЛЯВА ПРОСРОЧЕНИТЕ СИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ

контакти

С около 350 хил. лева просрочени задължения ще приключи годината Община Димитровград. През миналата година те са били 500 хил. лева. В предходни години стигат до 800 хил. лева, когато се е налагало връщане на стари задължения. Това стана ясно при общественото обсъждане на общинския проектобюджет за 2016-а, проведено снощи в зала „Гроссето”, в частта му по отчета на финансовата рамка за настоящата 2015 година. Обсъждането бе водено от кмета на Димитровград Иво Димов и главния финансист на Общината Татяна Ванчева.

Dimov-Vancheva350 хил. лева е оптимистичен и приемлив процент, от общата финансова рамка. На първо място, благодаря на отдел „Приходи”, защото постъпленията в хазната бяха до голяма степен регулярни и планови. Благодаря и на всички общински предприятия, които стриктно спазваха финансовата дисциплина. Това се отнася в най-голяма степен за предприятието „Общински пазари и тържища” – основната златна кокошка. То генерира най-сериозния и най-голям приход – близо 3,5 млн. лева, коментира Иво Димов.

Проектът за новия бюджет е готов почти на 99%, представен от главния финансист. Той е в размер на 33 287 582 лева. Детайлите ще бъдат изчистени през януари. След това рамката ще се входира в деловодството на Общинския съвет, ще се разгледа от сесийните групи и ще се предложи за приемане на заседанието на ОбС през януари.

Принципът отново ще бъде да харчим толкова, колкото имаме като приходи. През последните години Община Димитровград е финансово стабилна и е давана за пример. Това се дължи на екипа, без който един кмет не може нищо да постигне. Ще продължим да бъдем дисциплинирани и коректни, спазвайки следваните приоритети, каза още градоначалникът.

Той обеща, че през 2016-а ще се въздържи от увеличаване на местните данъци и такси, които няма да бъдат пипани пета поредна година. Предвижда се и намаляване на патентния данък, между 20 и 40 на сто, като това предложение ще се разгледа на предстоящото и последно за годината заседание на ОбС, следващия четвъртък.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук