ОБСЛЕДВАТ ВиК МРЕЖАТА ЗА ТЕЧОВЕ, ИЗЧИСЛЯВАТ ЗАГУБАТА НА ВОДА

Цялостно обследване на ВиК мрежата в Димитровград планират от Водното дружество. Първо ще се започне с обследване на градския водоем, намиращ се в бившото поделение в местност „Габера“. Вероятно, той е правен през 70-а година на миналия век. Няма докуменатция за него и за първи път ще му се прави преглед.

Сключихме договор с консултантската фирма „Аквапартньор“ – София, чийто управител е Атанас Паскалев. Той е един от капацитетите в сектора – не само консултант, но и проектант. Фирмата проектира Водния цикъл в Димитровград, така че Паскалев познава много добре района. Специалистите пристигат на 5 август. Тогава ще мерим водата на вход и изход от водоема. Това ще покаже каква е загубата, както и колко са течовете, коментира управителят на димитровградското Водно дружество инж. Камен Николов.

При профилактика, от ВиК намерили сухата камера на водоема, в която са разположени тръби, спирателни кранове, колена – пълна с вода. Напълнила се заради теч, идващ от водните камери. Впоследствие той е обработен с хидроизолационен материал. Съмненията са, обаче, че има и други невидими течове. Част от тях, ако ги има, не избиват на повърхността, тъй като се оттичат по кухини в карстови скали. Именно това е причината да се прибегне до услугите на софийската фирма, която според инж. Николов е една от най-солидните и с много добри специалисти.

Паскалев познава много добре района. Ангажирахме го да направи обследване на градския водоем, за течове и загуба на вода. След това ще направим проверка на водопроводната мрежа на Димитровград по участъци. Искаме да определим загубите и да имаме ясна картина. По-нататък ще правим сметка по мастер плановете, когато кандидатстваме по европейските фондове. Така ще знаем кои участъци да подменяме и ремонтираме, каза още инж. Николов.

Обследване ще има и на Пречиствателната станция за отпадни води, с цел оптимизация на работата, по Ляв Бряг, както и работата на инкасото – събирането на средствата за изразходвана вода. Внимание ще бъде обърнато на физическите и търговски загуби за дружеството. Физическите са от течове и аварии, търговските – вследствие на по-малко отчитане на вода от водомерите. Според шефа на ВиК, специално за Ляв бряг ще бъде любопитно да се видят предимно физическите загуби. Там тръбите са сменени с полиетиленови и би следвало загубите да са много малки. По-скоро там трябва да се търсят кражби на вода. Българинът е много изобретателен. Често се използват байпаси и двойни незаконни връзки, допълни инж. Камен Николов.

ЕТ „Тери Стил“  – Димитровград търси шивачки с умения за работа на права и покривна машини, оверлог. Справки на телефони: 0887/237 173 и 0887/517 347

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук