Обнадеждаващо: Ваксина – хапче срещу Covid-19 вече на фаза изпитания на хора

контакти

Ваксина на основата на хапче срещу коронавирус на компанията Immunity Bio влезе в клинични изпитания на хора в Америка и Южна Африка. Това каза пред радио „Фокус“ проф. Маргарита Апостолова, ръководител на лаборатория по Медико-биологични изследвания към Институт по молекулярна биология на БАН. Лекарството вече е изпитано на примати, уточни тя.

Компанията Immunity Bio с равно участие на САЩ и Великобритания, създаде и вкара в клинично изпитание ваксина, която е на основата на хапче. Тя е много обнадеждаваща заради това, че таргетира както В, така и клетъчния имунитет. Би трябвало да наблюдаваме добър имунен отговор. Има много голяма възможност лесно да бъде модифицирана. При положение, че сега минава т. нар. emergency procedures за клиничния изпитания, предполагам, че много бързо ще научим какъв ще бъде глобалният ефект, който можем да очакваме от съответната ваксина, обясни тя.

Проф. Маргарита Апостолова каза още, че вероятно ефектът от лекарството ще бъде ясен до 6 месеца.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук