Обмислят разширяване на клетката на мечките в димитровградския зоокът

По предстоящ да се изготви проект и за останалите пространства на обекта, в парк „Вапцаров“

контакти

Разширяване на клетката в зоокъта в парк „Вапцаров“, в която живеят две мечки, обмисля Община Димитровград. Идеята е това да стане по проект, който ще обхване подобряване на пространствата и за останалите животни.

В момента сме на етап подготовка на проектно предложение, което касае техническа помощ, по процедура, която ще обяви най-вероятно в края на септември Министерството на околната среда и водите. Ние имаме предварителна покана да декларираме желание да разработим такова проектно предложение, тъй като нашият зоокът е сред 56-те лицензирани и действащи в страната. Това информира заместник-кметът на община Димитровград Яшо Минков, като продължение на дейностите, които предстоят за парк „Вапцаров“, където освен ново осветление, ще се монтират и нови съоръжения.

Предвижда се разширяване и облагородяване, както и нови животни, свързани предимно с местното биоразнообразие. Ще се работи със специалисти в сферата, в тясна връзка със софийския зоопарк, както и със спасителния център в Стара Загора.

Едно от неща, които трябва да се направи, е разширяване на зоната, в която са двете мечки, поради изменени условия за съществуване на такива животни. Разширяването ще бъде малко и то няма да изисква промени в границите на зоокъта, поясни Минков.

По думите му, най-вероятно ще се увеличи само площта за мечките. Другите дейности ще включват монтирането на нови огради и реорганизация на клетките, според преценката. Стремежът е мерките да бъдат щадящи, за да се предотврати стрес за животните. Предстои подробностите, като например, ако се наложи да се изместват животни, да бъдат уточнени.

Проектът ще е и с образователна насоченост. Обмисля се изграждането на пространство, в което ученици и не само да дискутират свързани с биоразнообразието проблеми, предложения и решения.

Снимка: архивПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук