Обмислят национален форум с изявени архитектурни специалисти в Димитровград

Обяви кметът Иво Димов при откриването на постоянната изложба „Градът“

контакти

Имаме намерение да направим форум на национално ниво с изявени специалисти в архитектурата и градоустройството, на който да бъдем домакини. Това обяви кметът на Димитровград Иво Димов при откриването на постоянната фотоизложба „Градът“, на алея „България“. Смятаме да представим и популяризираме архитектурата, градоустройството, градската среда, защото Димитровград е уникален и няма аналог в цяла България, допълни градоначалникът. Той уточни, че форумът, по предварителни виждания, се очаква да е през септември или октомври месец.

В откриването на постоянната изложба участваха още главният архитект на Община Димитровград Елисавета Георгиева и директорът на Историческия музей Антоанета Станчева, която представи автора Стефан Спасов – дизайнер и изследовател на българската архитектура и изкуство от периода 1944-1989 г. Спасов е роден през 1994 г. в България. През 1997 г. семейството му се мести в Канада, където следващите години той продължава своето образование…

Тази изложба е направена от един млад човек, който не е свързан с Димитровград. Идвайки отново в България обаче постепенно узрява идеята да направи делото на живота си, а именно да изследва паметниците на изкуството и културата – екстериор и интериор, в архитектурна среда. По най-естествен начин Димитровград попада в полезрението на по-глобалното му изследване, сподели Антоанета Станчева.

Авторът даде нов поглед за богатството в нашия град на произведения на изкуството, разположени в сгради, които предстои рано или късно да ремонтираме, подчерта арх. Елисавета Георгиева.

Интересното в Димитровград е, че има много различни произведения на изкуството в емблематични сгради. С избраните в изложбата кадри може да разберете малка част от богатството на културата, останала от различните създатели, заяви Стефан Спасов.

Фотоизложбата е в две секции, посветена на темите мир, възход, труд и индустрия, съответно – история, борба, култура и живот. В поредица кадри са представени емблематични сгради, няколко монументални и декоративни произведения, както във външните така и във вътрешните пространства на димитровградски сгради.

Нека ценим това уникално наследство. Основната ни цел е да го съхраним, популяризираме и надграждаме. То е продукт на палитра, която много историци са изследвали. Всички те са единодушни, че Димитровград има особен дух и е уникален като град. Това е най-ценното, което трябва да пазим и съхраняваме, категоричен бе кметът Иво Димов.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук