ОБЛАЦИ СКРИХА МЕРКУРИЙ И СЛЪНЦЕТО ЗА НАБЛЮДЕНИЕ. ВТОРИ ОПИТ В СЪБОТА

Плътни облаци не дадоха възможност за наблюдение – „Транзит“ или „Пасаж“, на Меркурий. Такова е организирано за днес в Народна астрономическа обсерватория и планетариум /НАОП/ „Джордано Бруно“ – Димитровград. На 9 май планетата преминава пред Слънцето. Явлението започна в 14:12 българско време, когато бе първия контакт на Меркурий със слънчевия диск.  Максималното приближение до центъра на диска ще бъде в 17:55 часа.

Интересът бе почти нулев, заради облачното време, но все още има шанс, до края на деня, небето да се изчисти, за да може да се види свързаното с Меркурий явление.

Втори опит ще бъде направен в събота вечерта в планетариума. От 20:00 до 23:00 часа, желаещите ще могат да наблюдават планетите Юпитер, Сатурн, Луната и съзвездия. Събитието е по повод Световния ден на астрономията – 14 май. Надяваме се тогава да няма облаци, коментираха от НАОП „Джордано Бруно“. Входът е свободен.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук