Областният управител в недоумение от кметския сигнал за бюджета

контакти

Недоумявам защо кметът на община Хасково не изпълнява своите задължения по закон, а изпраща сигнал за конкретно решение до мен и до Прокуратурата, коментира областният управител Станислав Дечев. Това той каза след като кметът Добри Беливанов внесе сигнал до него и Окръжна прокуратура за бюджет 2018 на Хасково.

Според градоначалника, има нарушения на материалния закон и на административнопроизводствените правила при приемане решение №596 от 26.01.2018г. на Общински съвет Хасково. Внасянето на сигнала не означава спиране на работата по Бюджет 2018.  Напротив, вече се работи по подготовката за изпълнението на решенията на Общински съвет, посочват от Общината.

Окръжна прокуратура и областният управител са тези, върху които пада тежестта за следене на  законосъобразността  на решенията на Общински съвет, казва кметът Добри Беливанов. Цитира твърдения на съветници, че с внасянето на своето предложение за бюджет 2018 се опитал да промени такса смет. По този въпрос напомня, че според Закона за местните данъци и такси, размерът на такса битови отпадъци се определя от ОбС. Тя      трябва да бъде приета до 31 октомври на предходната година. Общинските съветници твърдящи тази неистина много добре знаят, че не съм внасял подобно предложение, а те още по малко са гласували подобно, заявява кметът на Хасково.

В отговор, Станислав Дечев акцентира, че според Закона за местното самоуправление и местната администрация, областният управител  упражнява контрол за законосъобразност на актовете на общинските съвети. Областният управител може да върне само незаконосъобразните актове за ново обсъждане в общинския съвет или да ги оспорва пред съответния Административен съд. „Това е мое задължение и аз го изпълнявам всеки месец за 11 общински съвети в област Хасково, в това число и за Общински съвет Хасково. Мое задължение по закон е да следя за законосъобразността на взетите решения и аз го изпълнявам. Въпросното решение, както и всички останали решения, гласувани на 26 януари 2018 година, са постъпили в Областна администрация и все още тече срокът за тяхната законосъобразна проверка, посочва Дечев.

Същият Закон дава много по-големи права на кмета на общината. Той може да върне за ново обсъждане незаконосъобразните или нецелесъобразните актове на общинския съвет, или да оспорва незаконосъобразните актове пред съответния Административен съд и да иска спиране на изпълнението на общите административни актове и действието на подзаконовите нормативни актове, допълва Станислав Дечев.

Затова недоумявам защо кметът на община Хасково не изпълнява своите задължения по закон, а изпраща сигнал за конкретното решение до мен и до Прокуратурата… Защо след като той счита решението за незаконосъобразно, не изпълни задължението си по закон и не оспори решението пред съда?! Аз изпълнявам Закона и ще изляза с решение в срок. Същото би трябвало да прави и кметът. Да изпълни закона. А не да определя върху кого „пада тежестта за следене на законосъобразността  на решенията на местния парламент“, добавя още областният управител.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук