Областната управителка и шефката на РИОСВ – с полиция в ТЕЦ-а и заповед да го спрат. Оттам: Незаконно е!

контакти

С полиция влязоха днес в ТЕЦ  „Марица 3“ – Димитровград областният управител Катя Панева и директорът на Регионалния инспекторат по околната среда и водите /РИОСВ/ инж. Наталия Пачеманова. Целта на визитата бе спиране на централата. Заповедта за принудителната административна мярка с днешна дата – 21 април 2022 г., на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов.

Макар предприятието от няколко дни да не работи и по информация от там – започнала е модернизация, министърът и ековедомството, очевидно са решили, че последния ден преди Великденските празници е най-подходящ и за принудително спиране. Причините, според инж. Пачеманова са неизпълнени условия по Комплексното разрешително на централата и неизпълнение на множество предписания, които РИОСВ – Хасково е издала в последните няколко месеца. Мярката ще важи докато не бъдат изпълнени, категорична е директорката.

Мярката е незаконна, коментира на портала, пред пристигналите преди управленците журналисти юрисконстултът на ТЕЦ „Марица 3“ Юлиян Семерджиев, с пояснението, че нищо не налага спешното спиране, а и и предприятието в момента не работи. Няма да подпиша заповедта, понеже не съм упълномощен за това, а ръководството на предприятието днес отсъства, отсече Семерджиев. Според него неизпълнение на дадените предписания няма, както няма и доказателства, че именно ТЕЦ-ът обгазява и замърсява Димитровград. Затова, още вчера, по думите му, след получаване на уведомлението за предстоящата мярка, централата е внесла жалба в Административен съд – Хасково.

За развитието своевременно ще уведомяваме.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук