Обичаме ви, момичета! И благодарим!

контакти

Запомнете датата 8-ми август! За първи път българската художествена гимнастика има олимпийска титла!

Няма много думи, които могат да се кажат в този ден…Вълнението и напрежението, гордостта и радостта са неописуеми…!!!

Българският ансамбъл в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траттс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова заслужиха олимпийското злато със сбор от 92.100 точки (47.750+44.550).

Втори се класира отборът на Русия  със сбор от  90.700 (46.200+44.500), които подадоха контестация и тя беше уважена, но допълнителните точки отново не бяха достатъчни за първото място. Трети завършиха италианките със сбор  87.700 (44.850+42.850).

Този златен олимпийски медал е първи в историята на българската художествена гимнастика!

Момичетата на  старши-треньра  Весела Димитрова и  нейният помощник Михаела Маевска започнаха отлично участието си във финала. Грациите ни получиха оценка от 47.550 точки (38.800 + 8.750) за изпълнението си на топки под звуците на песента на Елица и Стунджи “Вода” и останаха начело след края на всички изпълнения с 5 топки.

В смесеното съчетание с обръчи и бухалки нашите момичета издържаха на огромното напрежение и изиграха отлично. композицията си по музика от балета „Спартак“ на Арам Хачатурян.  За него те бяха оценени с 44.550 (36.200 + 8.350). Класирането се повтори и при смесените съчетания, при които момичетата от Руския олимпийски комитет отново бяха втори с 44.500 точки, а италианките трети с 42.850.

Така олимпийското злато бе спечелено по абсолютно заслужен и безапелационен начин от България, среброто остана за представителките на руския олимпийски комитет, а бронзът за Италия.

На предишната Олимпиада в Рио де Жанейро през 2016 г. българският ансамбъл в състав Ренета Камберова, Любомира Казанова, Михаела Маевска, Цветелина Найденова и Християна Тодорова спечели бронзов медал. За Михаела Маевска, която беше капитан на нашия тим в Бразилия, това е първо отличие от игри  и като треньор.

Можем да говорим толкова много за този отбор и в същото време всичко казано може да се събере в едно изречение, казано от великият боксьор  Мохамед Али : „“Шампионите не се създават в залата. Шампионите са направени от нещо, което е дълбоко вътре в тях-едно желание, една мечта, една визия.”

Те знаеха какво могат, никога не забравиха, че името България  значи страшно много, трудиха се, мечтаеха и го направиха!

ТЕ СА ОЛИМПИЙСКИ ШАМПИОНКИ!

На церемонията по закриването на  игрите знаменосец на България ще бъде Капитанът Симона Дянкова!

Който следи от близо нашия спорт, знае през какво се минава, за да се стигне до тази титла!

Нашите момичета успяха да преглътнат много несправедливости, направиха го мъдро, с достойнство и винаги с уважение към победителите!

Нека се порадваме на този огромен успех на нашите, всякакви анализи и излишни думи в тези мигове са без значение!

Поздрави и респект към старши-треньора Весела Димитрова, към нейния помощник Михаела Маевска, които сътвориха не просто композиции, а истински шедьоври!

Поздравления и честито на президента на БФХГ Илиана Раева, която не спря и за миг да вдъхновява и мотивира момичетата, честито на двете вицепрезидентки на федерацията Мария  Петрова и Невяна Владинова, на директора на националните отбори Деспа Кателиева, на генералния секретар на БФХГ Росина Атанасова, на  д-р Елица Павликенова – танцов педагог на ансамбъл- жени, на Елиза Луканова – хореограф на ансамбъл-жени , на кондиционния треньор Цветелина Кирилова, на медицинския щаб, начело с д-р Мариян Добрев, на кинезитерапевта Георги Ряхов, на двете ни прекрасни съдийки Филипа Филипова и Даниела Велчева, които бяха неотлъчно в контролните до нашите момичета и даваха своите наставления,  честито на Елена Бинева и Теодора Александрова, които започнаха в началото с този ансамбъл и допринесоха за неговото израстване, честито на резервата Камелия Стоилова, честито на всички, които работят в БФХГ и за каузата на нашите момичета, честито на всички българи, които обичат и милеят за нашия спорт!

Всички сме безкрайно щастливи и благодарни за тези безценни емоции, които тези момичета ни подариха!

Това написа на официалната си страница във Фейсбук Българска федерация Художествена гимнастика минути след спечелването на титлата. Думи в които има всичко – емоции, радост, вълнения, благодарност, възхищение… И какво повече може да се каже? Нищо, освен финалните думи в публикацията, към които със сърце и душа се присъединяваме: ОБИЧАМЕ ВИ, МОМИЧЕТА!!! И БЛАГОДАРИМ!

  • Снимки от страницата на БФХГ Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук