ОБИЧАЙ: СИТИ И С ПЪЛЕН ДЖОБ НА БЛАГОВЕЩЕНИЕ

Благовещение
контакти

На 25 март всички християни отбелязват Благовещение. На този ден трябва да се излиза от дома с пари в джоба. Според обичая, ако те закука кукувица на празника, трябва да имаш жълтици в себе си. Също е хубаво да бъде човек сит, за да бъде успешна цялата година.

На Благовещение, според Библията, Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя е избрана да роди Спасителя на човечеството – Исус Христос. “Радвай се благодатна, Господ е с тебе, благословена си ти между жените. Дух Свети ще слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени, затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божии.”

В България празникът се свързва по-често с идването на пролетта. Затова е задължително да се яде „нещо зелено“ – коприва, спанак, лапад и др. Традиция е на масата да има риба, пече се и пита, която се раздава на съседи и близки. Според народните вярвания, на този „благ ден“ по-леко и бързо зарастват всички рани. Това е причина тогава да се дупчат ушите на малките момиченца. Жените пък не трябва да пипат игли, куки или конци.

На Благовец, както още се нарича, празнуват Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна и др. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук