Обзор от визитата във Вашингтон и срещата между Борисов и Тръмп

Министър-председателят Бойко Борисов осъществи визита във Вашингтон, основната част от която бе среща с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Още при слизането му от самолета обаче, акцентът падна върху вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов, който предизвика разпалена дискусия, защото бе облякъл дънки, помъкнал куфари, сякаш е обикновен турист, появиха се и колажи, на които Каракачанов носи торбичка от супермаркет. Формално нарушение на протокола няма, но е редно да има повече съобразителност.

Първата официална информация бе за пристигането, когато бе подчертано, че настоящата визита е показателна за постигнатите отлични резултати в двустранните отношения между България и САЩ, както и какви теми ще бъдат засегнати.

При първото официално събитие, с 21 топовни салюта бе посрещнат премиерът Борисов и делегацията му в Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк „Арлингтън“, щата Вирджиния. Под звуците на химните на България и САЩ Борисов поднесе венец на Мемориала. Това е един от най-знаковите паметници на САЩ, където са положени останките на неизвестни американски войници от Първата и Втората световна война, както и от Корейската война. Българският премиер подари на музея на Националния гробищен парк кортик с образа на Св. Георги.

След това министър-председателят Бойко Борисов проведе срещи с президента на Международния републикански институт (IRI) Даниел Туининг  и с вицепрезидента на Националния демократичен институт (NDI) Шари Браян. Двата института са неправителствени организации и работят с България от години в областта на изграждането на капацитет и знания в политическите науки и демократичните системи.

В разговора си с президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом, премиерът Борисов заяви, че високо цени стратегическото партньорство със САЩ и е уверен, че срещата ще е от голяма полза за неговото развитие. В Книгата за гости премиерът Борисов написа, че стратегическото партньорство между двете страни никога не е било по-задълбочено, след което започна срещата на четири очи между Борисов и Тръмп в Овалния кабинет.

Президентът на САЩ и министър-председателят на България се ангажират да задълбочат сътрудничеството „в областта на сигурността  и  насърчаваме икономическия растеж и просперитет на нашите две велики нации“. Главната цел е укрепване на трансатлантическата общност… В съвместното изявление бе коментирано сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната, икономиката, търговията и енергетиката, укрепването на демокрацията и върховенството на закона. Пред американския бизнес министър-председателят Бойко Борисов заяви, че значителен потенциал за нови преки инвестиции от САЩ има във високотехнологични сектори.

След срещата се появиха надежди, че визите за български граждани може да отпаднат. В нея Борисов и Тръмп са говорели за АЕЦ „Белене“, газовите коридори през България, военната модернизация и сигурността в Черно море, подписали са и двустранен рамков документ за сътрудничество.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук