Няма опасност от режим на водата в Димитровград, но ВиК – пред фалит, заради ниската цена

Дръпнат ли шалтера на Водното дружество, поради натрупани задължения, има опасност крановете да пресъхнат

Опасност от режим на водата в Димитровград няма, тъй като добиваните количества са достатъчни за нуждите на населението. Водното дружество обаче е изправено пред потенциален фалит, поради ниската цена на водата, която се доставя с помпи, изразходващи електроенергия. По темата, след въведения режим в Перник, потърсихме мнението на управителя на ВиК – Димитровград инж. Петко Ангелов, за да изясни как стоят нещата.

В дългите години, през които съм в системата, досега не е стоял въпрос за недостатъчни количества. Община Димитровград се захранва напълно от подземни водоизточници, без открити водохранилища. Няма промяна в дебитите през годините, които получаваме от земните недра, заяви Петко Ангелов.

Като допълнение, уточни, че потреблението в общината, по принцип, спада, което е свързано и с намаляване на населението. Миналата година, например, спрямо предходната, е понижено с около 200 хил. кубика. През тази също се наблюдава спад, но колко ще е той, ще стане ясно на по-късен етап. Според него, спадът е характерен за цялата страна, с изключение на по-големите градове.

Водата за града струва по 1.86 лева на кубик с ДДС, за селата – 1.4 лева с ДДС. В края на 2018-та Водното дружество поиска увеличение, а в началото на 2019-та бе коментирано, че най-вероятно в края й ще има повишение на цената… За сравнение, цената на водата в Хасково е 3 лева с ДДС.

Толкова ниска цена едва ли има в някое друго ВиК. Комисията за енергийно и водно регулиране не позволява увеличение към момента. КЕВР се обосновава, че ВиК – Димитровград се присъединява към Асоциация ВиК – Хасково и до 1 януари 2021 г. няма право да кандидатства за нова цена. Тази година ще бъдем на нула или на минимална загуба. През следващата обаче, с вдигане цената на тока, на минималната заплата, дружеството ще е изправено пред фалит. Имаме разбиране от Община Димитровград, поставили сме въпроса и пред принципала – Регионално министерство. В момента водим преговори за, макар и минимално, вдигане цената на водата. Това ще ни позволи да изкараме нормално следващата година. Ако ни спрат тока, поради натрупани задължения, има опасност общината да остане без вода, подчерта инж. Ангелов.

Димитровград се захранва от две вододайни зони – „Крумска тераса и „Черногорово“. Водата от тях отива във водоема в кв. „Габера“, от който се захранва градът, кв. „Марийно“, Меричлери… Отделни водоизточници има и за селата, за които също няма недостиг на вода. Специално в Крепост, вървят проучванията за втори дублиращ кладенец, за който държавата отпусна средства. Необходимостта от такъв се наложи, заради образуващата се в района Индустриална зона.

Загубите по мрежата са всеобщ проблем за цялата страна. В Димитровград те са около 60%, като в това число влизат нарушени участъци, но и кражби. Управителят увери, че те не се заплащат от абонатите. Потребителите плащат само преминалата през водомерите вода. Загубите остават за сметка на ВиК. Необходими ще са огромни инвестиции за подмяна на тръбите, които са нови в много малък процент, защото средствата засега стигат само за доставяне на вода и текущи ремонти. Надежди се възлагат на ВиК Асоциациите, които би трябвало, след като заработят, да реализират проекти в сектора.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук