Няма да има промяна в цената на водата в Димитровград на този етап

Настояват поскъпването, когато стане възможно, да не е шоково, а поетапно, в следващите години

контакти

Няма да има промяна в цената на водата в Димитровград на този етап, защото няма преобразуване на димитровградското ВиК дружество в хасковското, информира председателят на Общинския съвет Гергана Кръстева. Към момента тя е 1.86 лева за кубик и не е коригирана дълги години.

Комисията по енергийно и водно регулиране /КЕВР/ прие днес решение за изменение на одобрените с бизнес плановете цени на услуги на ВиК дружествата за 2021 г. С решение от 30 юли тази година Комисията одобри бизнес план за развитието на дейността на ВиК – Хасково за периода 2017 – 2021 г., утвърди и цени на ВиК услуги за 2020 г., считано от 1 август и е одобрила цени за 2021 г. Комплексната цена за битови и приравнени към тях потребители за кубик с ДДС е 3.52 лева, е записано в решението. То няма отношение към Димитровград, защото все още няма обособена територия…

ВиК – Димитровград ще продължи да действа като оператор до прехвърлянето му към Хасково. Отговор кога ще стане, към момента не може да бъде даден и това зависи от Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/. С други думи, към настоящия момент ВиК – Димитровград продължава да обслужва съответната територия, по настоящата цена на водата. И каквото и увеличение да има някога, това може да стане, след като ВиК – Димитровград се трансформира в хасковското ВиК.

Председателят на ОбС Гергана Кръстева допълни, че с кмета Иво Димов настояват пред МРРБ и изискват гаранции и обещания за поетапно вдигане цената на водата на територията на община Димитровград. Искаме това, защото цена от 3.52 ще бъде шокова, каза тя.

Има много неясноти, подробности за изчистване и изчакване на отговори на въпроси, които задаваме, заяви кметът Иво Димов. Той бе лаконичен, че от 1 януари цената на водата си остава същата. Подчерта още, че продължава да настоява повишението на водата в Димитровград да става не шоково, а поетапно, в следващите години.

Цената на водата в Димитровград ще стане 3.52 лева, считано от 1 януари 2021 г., заяви при посещението си в града наскоро Мая Манолова. Манолова прави пореден опит за манипулации, бе реакцията на Регионалното министерство. Да, по закон цената на водата трябва да бъде единна в цялата консолидирана територия, но може да се въведе поетапно, не шоково, обясниха от ведомството. По тази линия в последните дни също се появяват коментари, с основания или без, което придава на темата политически привкус.

Същевременно, минало е общественото обсъждане по новия Закон за водите. Предстои той да бъде внесен за разглеждане от Министерски съвет в Народното събрание. Има нагласи да се регламентира, че на една обособена територия може да има различни цени на водата, както и за броя на ВиК операторите на една обособена територия… Предстои изясняване на новите положения и окончателни текстове, с които ще бъде приет.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук